NOVI VELEPOSLANIK

PUTIN OTKRIO KOGA U AMERIKU ŠALJE ZA NOVOG AMBASADORA U Washington stiže čovjek s crne liste Europske unije: 'Ugrožavao je suverenost Ukrajine'

Anatolij Antonov
 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je imenovao Anatolija Antonova, dužnosnika koji je na listi sankcioniranih Europske unije zbog ruske uloge u ukrajinskom sukobu, kao novog veleposlanika u Sjedinjenim Državama.

Antonov je do ovog imenovanja služio kao zamjenik ministra vanjskih poslova, a od 2011. do 2016. je bio zamjenik ruskog ministra obrane. Na europskoj listi sankcioniranih je od 2015. godine.

EU ga optužuje da je "sudjelovao u podršci deportaciji ruskih snaga u Ukrajini", stoji na toj listi pored njegovog imena. Kao zamjenik ministra obrane Antonov je sudjelovao u stvaranju politika koje su "ugrozile teritorijalni integritet, suverenitet i neovisnost Ukrajine", dodaje se.

Antonov će zamjeniti veleposlanika veterana Sergeja Kisljaka koji je na toj funkciji bio gotovo cijelo desetljeće, tijekom nekih od najturbulentnijih vremena u bilateralnim odnosima SAD-a i Rusije.

Nekoliko bliskih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa pod istragom je zbog navodnih nezakonitih interakcija s ruskim dužnosnicima prije predsjedničkih izbora, uključujući i s Kisljakom.

Rusija i SAD su se nakon Kisljakovog imenovanja 2008. obvezale da će obnoviti svoje odnose, u optimističnom pothvatu kojeg je inicirala tadašnja američka administracija pod predsjednikom Barackom Obamom.

Taj je dogovor pao u vodu samo nekoliko godina kasnije, tijekom intervencije koju je NATO savez 2011. predvodio u Libiji, dugogodišnjoj ruskoj saveznici koju se danas smatra državom slučajem.

Rusko-američki odnosi su 2014. pali na najniže razine od Hladnog rata kad je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54