POSJET POD POVEĆALOM EU I SAD-a

PUTIN U SLOVENIJI 'Zahvaljujem prijateljima koji uvijek gostoljubivo primaju goste iz Rusije'

 HANZA MEDIA

>>> NOVO 16:50 - Nakon kratkih obraćanja dvojice predsjednika, Vladmir Putin ušao je u kapelicu. Prekrižio se, pregledao njenu unutrašnjost, a nakon toga pristupio je ljudima koji su stajali oko kapelice te se s mnogima rukovao i slikao. Očekuje se da će uskoro krenuti u Ljubljanu gdje će na groblju Žale otkriti spomenik ruskim vojnicima poginulima u Sloveniji u Prvom i i Drugom svjetskom ratu.

Nakon toga, na Brdu kod Kranja će razgovarati sa slovenskim dužnosnicima te je predviđena i večera. Iako se očekuje da će Putin večeras otputovati iz Slovenije, jer sutra će u Sankt Petersburgu nazočiti proslavi obljetnice ruske mornarice, za ruskog predsjednika je osiguran poseban apartman ukoliko ipak želi prespavati u Sloveniji.

-----------------------------

16:40 - Među više od 2500 okupljenih bili su slovenski premijer Miro Cerar, predsjednik parlamenta Milan Brglez, ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i više drugih ministara u vladi, više članova parlamenta, bivši predsjednici Milan Kučan i Danilo Tuerk, jedan od kandidata za novog glavnog tajnika UN-a koji navodno ima i potporu Rusije.
Zabilježen je i dolazak bivše slovenske premijerske Alenke Bratušek, dok se nekadašnji premijer i čelnik oporbe Janez Janša nije odazvao pozivu da dođe na skup s ruskim predsjednikom.

Svečanost je započela ruskom i slovenskom himnom, uz nazočnost počasnih straža slovenske i ruske vojske uz nadgrobni spomenik poginulim ruskim vojnicima, a nakon komemoracije održan je kratki prigodni kulturni program, te molitva za poginule u svjetskim ratovima.

Slovenski predsjednik Pahor je, spominjući strašne posljedice dvaju svjetskih ratova, izrazio bojazan da bi svijetu nakon dvaju ratova i velikih žrtava mogao zaprijetiti "treći svjetski rat" ili neka druga slična vrsta ugroze, posebno apostrofirajući terorističke prijetnje kojih više nije pošteđena ni Europa.

- Svijet se mijenja i danas je teško klasično razlikovati rat i druge oblike ugroze poput terorizma i drugih oblika nasilja, ali protiv njih treba ujediniti sve sile i naći inovativne načine kako im se suprotstaviti, naglasio je Pahor, dodavši da suvremeni terorizam danas prijeti i Francuskoj i Njemačkoj, koje su važile kao sigurne zemlje, ali i Rusiji i Bliskom istoku te cijelom svijetu. Protiv njega trebaju se udružiti sve slobodoljubive snage i države, bez obzira na razlike koje među njima postoje. "To nije niti će biti lako, ali je potreban stalni dijalog kako bi se prevladalo nepovjerenje", istaknuo je slovenski predsjednik, dodavši da "ludo nasilje" suvremenog terorizma opravdano izaziva ogorčenje među ljudima, ali i "tjeskobu" u vezi budućnosti.

U svom govoru na komemoraciji Putin je najprije kazao da zahvaljuje "prijateljskoj Sloveniji" koja, kako je rekao, uvijek gostoljubivo prima goste iz Rusije te održava prijateljstvo dvaju naroda i povijesne tradicije koje ih povezuju.
"Velika hvala Sloveniji i Slovencima za sve što ste učinili da se čuva uspomena na ruske žrtve ratova i na sve što su oni dali", kazao je Putin, te dodao da ruska kapelica na Vršiču ostaje simbolom prijateljstva Rusije i Slovenije i njihovih naroda te njihove "zajedničke težnje za mirom, blagostanjem i prosperitetom".

Pahor i Putin popodne su na ljubljanskom groblju Žale otkrili i spomenik ruskim i sovjetskim vojnicima poginulim na slovenskom tlu, za koji je Putin kazao da će podsjećati na odlučujuću ulogu Rusije u oslobođenju Europe od nacifašizma.
Putin je kazao da Slovenija i Rusija dijele dio zajedničke prošlosti te da mlade ljude treba odgajati i podsjećati na povijesne istine tijekom njihova obrazovanja kako među njima ne bi prevladale povijesne "krivotvorine", ali i da ih treba učiti o potrebi suradnje i jačanja povjerenje u Europi i svijetu. "Iskrena hvala Sloveniji za skrban odnos prema našoj zajedničkoj povijesti", kazao je Putin koji je prilikom svog govora više puta dobio aplauz prisutnih.

Nakon kratkih obraćanja dvojice predsjednika, Vladmir Putin ušao je u kapelicu. Prekrižio se, pregledao njenu unutrašnjost, a nakon toga pristupio je ljudima koji su stajali oko kapelice te se s mnogima rukovao i slikao. Očekuje se da će uskoro krenuti u Ljubljanu gdje će na groblju Žale otkriti spomenik ruskim vojnicima poginulima u Sloveniji u Prvom i i Drugom svjetskom ratu.

-----------------------------

16:13 Vladimir Putin nešto nakon 15 i 30 stigao je na Vršič, gdje ga je srdačno dočekao slovenski predsjednik Borut Pahor. Ne zna se je li Pahor bio ljut zbog kašnjenja, ali nije skrivao svoj poznati osmjeh, a i na svom je Twitteru napisao da su mu se iz Kremlja ispričali zbog kašnjenja.

Čim je Vladimir Putin izašao iz autmobila, Pahor ga je pozdravo, a onda su zasvirale ruska i slovenska himna. Potom su se dvojica predsjednika uspela po stepenicama do ruske kapelice. Prvo je govorio Pahor koji je kazao kako "smo se ovdje našli zbog trajnog mira".

Zatim je riječ uzeo Vladimir Putin koji je kazao kako se osjeća ganuto tu pred ruskom kapelicom. Ruski predsjednik zahvalio je Sloveniji što se brine za kapelicu i gaji uspomenu na pogunule ruske vojnike.

-----------------------------

14:32 Zrakoplov s ruskim predsjednikom sletio je na aerodrom Joža Pučnik u Brniku u 14 i 15, s nešto manaje od sat i pol zakašnjenja te je odmah s piste krenula kolona vozila prema Vršiču. Ljubljansko Delo navodi kako se ne zna u kojem je od dva predsjednička zrakoplova bio Putin te u kojem se on automobilskom konvoju točno nalazi. Na Vršiču s nestrpljenjem Putina očekuje slovenski predsjednik Borut Pahor i oko 2,5 tisuća uzvanika i novinara..

------------------------------

13:48 Zrakoplov s ruskim predsjednikom očekuje se tek oko 14:30, a onda mu još najmanje sat vremana treba do Vršiča, pa se ceremonija kod ruske kapelice očekuje tek oko 16 sati, dakle s gotovo dva sata zakašnjenja.

------------------------------

13:37 Uskoro se očekuje slijetanje predsjedničkog zrakoplova Vladimira Putina. Zračni promet nad Slovenijom u je potpunosti zatvoren, a na Brnik će, zbog sigurnosnih razloga, istodobno sletjeti dva identična predsjednička aviona.

Zbog ovog kašnjenja cijeli program Putinova boravka u Sloveniji se pomiče.

------------------------------

13:26 Ruski predsjednik Vladimir Putin kasni sa svojim dolaskom u Sloveniju. Trebao je sletjeti na Brnik negdje oko 13 sati, ali je iz Moskve javljeno da će kasniti najmanje jedan sat zbog nekih neodložnih poslova koji su iskrsnuli u zadnji čas. Očkuje se da bi mogao sletjeti oko 14 sati.

Inače, Putinova kašnjenja već su legendarana. Tako ga je, recimo, njemačka kancelarka Angel Merkel, čekala u Milanu puna četiri sata, jer se Putin zadržao na paradi u svoju čast u Beogradu 2015. godine. I na prvi sastanak s papom Franjom u Vatikanu zakasnio je oko sat vremena, a i na nedavni susret s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem kasnio je tri sata.

Zakasnio je čak i na prijam kod britanske kraljice Elizabete, nekih 15-20 minuta, a i španjolski kralj Juan Carlos čekao ga je pola sata na aerodromu po jakoj kiši i vjetru.

Inače, Ukrajinci koji žive u Sloveniji prosvjeduju pred ruskim veleposlanstvom u Ljubljani zbog Putinova posjeta.

------------------------------

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je treći put u posjetu Sloveniji. S obzirom da se Rusija, zbog aneksije Krima prije dvije godine, nalazi u svojevrsnoj izolaciji, a EU i SAD su joj uvele i ekonomske sankcije, svakom se putovanju ruskog predsjednika u neku zemlju EU u Moskvi pridaje velika važnost.

Slovenija je, stoga, jedna od zemalja kojoj Rusija pridaje, u ovom trenutku, veliku važnost, veću nego ona objektivno ima. Putin će tako u Deželi boraviti nekih šest sati, a središnji dio je komemoracija na Vršiču, kod ruske kapelice, koju su prije 100 godina izgradili zarobljeni ruski vojnici u čast svojih drugova poginulih u snježnoj lavini. Preko Vršiča su ruski vojni zarobljenici 1915-16 godine probijali cestu.

Potom će na ljubljanskom groblju Žale otkriti spomenik ruskim vojnicima palim u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Na spomeniku će pisati 'Sinovima Rusije i Sovjetskog sSaveza poginulima na slovenskoj zemlji u Prvom i Drugom svjetskom ratu'.

U Ljubljani u prvi plan ističu 'komemorativni' karakter posjeta, pa tako slovenski predsjednik Borut Pahor neće dočekati Putina na aerodromu Brnik, nego tek na Vršiču, na kraju 'ruske ceste' kod ruske kapelice (Russkaja časovnja), gdje će biti prigodni program s govorima obojice predsjednika.

S druge strane, u Moskvi ipak inzistiraju da to nije tek posjet iz pijeteta poginulim ruskim vojnicima, nego da se radi i o razgovorima dviju delegacija. U Kremlju kažu kako je ovo komemorativno – radni posjet, a TASS ističe kako će dvojica predsjednika razgovarati o daljnjem produbljenju ekonomske suradnje te da će biti riječi i o aktualnim međunarodnim odnosima.

Zanimljivo je da će zbog posjeta Putina pola Slovenije biti u sigurnosnoj blokadi. Od jutarnjih sati zatvoreni su prilazi od Brnika prema Kranjskoj Gori, a zadnji autobus koji će novinare i sudionike komemoracije voditi na Vršič, pošao je negdje oko 12 sati, (novinari su zamoljeni da dođu već oko 9 sati) iako se Putinov dolazak očekuje nešto prije 15 sati.

Isto tako cesta prema austrijskoj granici na Karavankama bit će zatvorena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:34