RUSIJA

PUTIN 'Utjecaj države na internet i medije treba smanjiti, pa i otkloniti'

 REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u nedjelju da utjecaj države na internet i na medije treba "smanjiti, pa i otkloniti" dok su medijski prostor i internet u Rusiji izloženi pritisku vlasti.

"Ako samo društvo uvodi sustav moralnih i etičkih filtara, bilo bi dobro smanjiti, pa i otkloniti - a bolje bi bilo ovo potonje - utjecaj države u tom procesu", rekao je Vladimir Putin obraćajući se na Krimu sudionicima Nacionalnog obrazovnog foruma za mlade na Krimu.

"Ono što zakon zabranjuje treba biti zabranjeno svugdje, na internetu, na televiziji i u drugim glasilima", ipak je dodao Putin rekavši kako je "u kontaktu, iako ne stalnom, s direktorima naših glavnih televizijskih mreža".

Ove izjave dolaze u vrijeme strožeg nadzora koji zadnjih godina provode ruske internetske vlasti, a ta tendencija trenutačno jača u prilikama borbe s terorizmom. Ruska se oporba u velikoj mjeri koristi internetom.

Tako je ruski parlament u srpnju donio zakon kojim u zemlji zabranjuje korištenje "anonymizersa", internetskih usluga koje omogućuju anoniman pristup mrežnim stranicama koje su blokirane u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:37