VOJNO POSTROJENJE

RASKRINKAN TAJNI AMERIČKI PROJEKT 'LEDENI CRV' Otapanje leda otkrilo skriveni grad na Grenlandu: 'Mislili su da će zauvijek ostati ispod površine...'

 US Army

Amerikanci su planirali da će zauvijek ostati ispod leda, ali nisu računali na samo jednu stvar - globalno zatopljenje. Tajni grad američke vojske usred Grenlanda trebao je ostati vječni misterij, ali porast temperature u zadnjih nekoliko desetljeća dao je priliku znanstvenicima da izbliza vide što su to Amerikanci planirali za vrijeme Hladnoga rata.

Kamp Century je uspostavljen još 1959. godine na sjeverozapadu Grenlanda. Od obale je bio udaljen oko 200 kilometara. Zvali su ga 'grad ispod leda', u labirintu tunela osam metara ispod površine smjestili su laboratorije, dućane, bolnicu, kapelicu, pa čak i kino. U to vrijeme tamo je živjelo oko 200-tinjak vojnika.

Kamp je uspostavljen u sklopu tajnog projekta 'Ledeni crv', a glavni cilj je bilo napraviti postrojenje za nuklearne projektile koji bi, u slučaju najgoreg scenarija, mogli dohvatiti mete u Sovjetskom Savezu. Vojska je ispod leda postavila oko 600 projektila srednjeg dometa, a zanimljivo je to da danska vlada, u čijem je posjedu Grenland tada bio, nije imala pojma što se tamo događa. Amerikanci su im samo rekli da rade običan vojni kamp.

Međutim, Kamp Century je bio sve samo ne običan kamp. Tamo su znanstvenici izvodili testiranja s biološkim, kemijskim i nuklearnim materijalom, a inženjeri su vrijedno bušili led kako bi napravili objekte u kojima bi se čuvalo skupocjeno oružje.

- Mislili su da ih nikad neće otkriti. - rekao je znanstvenik i stručnjak za klimatske promjene William Colgan za Guardian.

- Tih godina nitko živ nije računao na globalno zatomljenje. Ali, klima se u međuvremenu promijenila i sada je samo pitanje hoće li ovo što je zakopano tamo i ostati. Naravno, William Colgan je mislio na nuklearni otpad koji sada opasno prijeti 'zemlji leda i snijega'.

Projekt 'Ledeni crv' doživio je totalni debakl 1967. godine kada su inženjeri shvatili da bi konstantno micanje leda i nestabilno vrijeme moglo uništiti tajne tunele. Amerikanci su pokupili skupocjenu opremu i otišli, ali iza sebe su ostavili kemijski i nuklearni otpad. Pretpostavka je bila da će ostati vječno zatrpan ispod leda i da nitko neće ništa otkriti. Nažalost, to se neće dogoditi - ove godine je na Grenlandu zabilježena rekordna temperatura, led se topi dvostruko brže nego u 20. stoljeću i znanstvenici su s pravom zabrinuti što će se dogoditi kada na površinu ispliva sve ono što je sakriveno prije više od 50 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:23