EKSTREMISTI SE ZAKAČILI

RASPAD SISTEMA Terorističke skupine opasno se posvađale: 'Vi ste jedni obični lažljivci koji samo znate udarati po civilima na tržnicama i džamijama!'

 Reuters

I ekstremisti su, čini se, u ekstremnoj svađi. Ayman al-Zawahiri, egipatski liječnik koji je ujedno i šef terorističke skupine al-Qa’ide, obrušio se u najnovijoj audio poruci na “nepoštenu kampanju” svog rivala, tzv. Islamske države.

Poruku je detektirala i prevela američka SITE Intelligence Group.

65-godišnji Zawahiri (koji se skriva, pretpostavlja se, negdje u Pakistanu, a al-Qa’idu je preuzo nakon što su 2011. američki specijalci ubili dotadašnjeg vođu, Osamu bin Ladena), u svom se obraćanju žali na izjave Abu Bakr al-Bagdadija, šefa Islamske države, da se al-Qa’ida protivi sektaškim napadima na šijite i da je spremna surađivati s kršćanskim liderima, prenosi France 24.

- Lažljivci ustraju u svojoj lažljivosti, do mjere da tvrde da mi ne osuđujemo šijite - rekao je te zanijekao da je ikad ustvrdio da bi kršćani mogli biti njegovi partneri u upravljanju budućim islamskim kalifatom. Samo je rekao, tvrdi, da bi oni unutar njega mogli baviti se svojim poslom.

- Ono što sam rekao je da su oni partneri što se tiče zemlje, primjerice poljoprivrede, trgovine i novca, i imat će svoju privatnost, u skladu s našim šerijatskim zakonima - objasnio je sljedbenicima. Zawahiri inzistira da nije tražio poštedu šijita, već da je sugerirao da se napadi fokusiraju na šijitske iračke snage, a ne civile.

- Nekoliko sam im puta rekao da prestanu s eksplozijama na tržnicama, molitvenim prostorima i džamijama i da se koncentriraju na vojsku, sigurnosne i policijske snage i šijitske milicije - dodao je lider terorističke mreže. Odbacio je i Bagdadijeve tvrdnje da al-Qa’ida podržava svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija. Poručio je “neka kažu Americi i ostalima da neće pokleknuti” te zagovarao dijalog o taktici s drugim džihadistima. - Nismo nepogrešivi, već smo ljudska bića koja pogode i promaše - natuknuo je, dodajući kako se zalaže za diskusiju o najboljim i najmudrijim tehnikama koje će donijeti pobjedu religiji.

No, iz ovog se istupa jednog od najopasnijih svjetskih terorista može iščitati još jedna važna poruka. Naime, kako je IS u Siriji i Iraku pod snažnim pritiskom te se očekuje da ubrzo bude odande protjeran, tako se al-Qa’ida nastoji nanovo etablirati kao ključna teroristička organizacija. Naime, nakon što je bila gotovo razbijena 2000-ih godina pomalo se oporavila posebno kad se Zapad fokusirao na borbu protiv IS-a. Al-Qa’ida je tada ojačala svoje položaje na Arapskom poluotoku i na sjeveru i zapadu Afrike. Regrupirala se, kako ističu stručnjaci za borbu protiv terorizma, te stekla brojne saveznike u zemljama u kojima vlada policijska represija i korupcija (Niger) ili potpuni kaos (Jemen).

Budući da stanovnike tih područja gledaju kao saveznike, a ne žele im nametnuti svoju vlast (bar ne za sada), dobivaju i sve veću podršku lokalnih zajednica pa su snagama sigurnosti gotovo neuhvatljivi. Tako ujedno dobivaju i sve veći broj boraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:06