HAŠKI OPTUŽENIK

RATKO MLADIĆ SE ŽALI NA ODLUKU DA NE MOŽE NA LIJEČENJE U RUSIJU 'Ali mogao bih umrijeti'

 Toussaint Kluiters / Pool / Reuters

Bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, koji čeka presudu po optužbama za sudjelovanje u genocidu tijekom rata u BiH, uložio je žalbu na odluku UN-ova suda kojom se odbija zahtjev da ga se pošalje u Rusiju na liječenje, pokazali su dokumenti objavljeni u utorak.

Mladićeva obrana traži privremeno oslobađanje bivšeg generala od ožujka ove godine. Oni tvrde da Mladić, koji je preživio srčani i moždani udar tijekom godina u bijegu prije nego što je uhićen u Srbiji 2010. godine, nema odgovarajuću medicinsku skrb te da bi mogao umrijeti u pritvoru u Haagu.

Oni ustraju na tome da će dobiti bolju skrb u Rusiji, koja je Međunarodnom sudu za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) dala jamstva da će Mladića vratiti kada joj se to naloži.

Ranije ovoga mjeseca UN-ov sud odbio je Mladićev zahtjev za privremeno puštanje na slobodu uz obrazloženje da nisu uvjereni da će se on dragovoljno vratiti u Haag nakon liječenja. Također su ustvrdili da tvrdnje obrane da Mladić ne dobiva odgovarajuću medicinsku skrb u pritvoru nisu utemeljene.

Još nije određen datum za odluku o Mladićevoj žalbi, no ona bi trebala biti donesena u lipnju. Sud bi u procesu Mladiću presudu trebao donijeti u studenome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:41