JOZO BARIŠIĆ

RAZGOVARALI SMO S JEDNIM OD RIJETKIH HRVATSKIH DUŽNOSNIKA U REPUBLICI SRPSKOJ 'Dodiku hvala na brizi, ali hrvatski entitet ne bi nam previše pomogao'

Jozo Barišić
 Derventa.ba

U Republici Srpskoj ove se nedjelje, 2. listopada, održavaju lokalni izbori koji će pokazati “učinkovitost” Dodikova referenduma, odnosno koliko će mu on pomoći da zabetonira svoju vlast. Jozo Barišić jedan je od rijetkih Hrvata u Republici Srpskoj koji obnaša neku od relevantnih dužnosti u srpskom entitetu BiH. Odvjetnik Barišić predsjednik je Općinskog vijeća Dervente i izlazi na lokalne izbore kao nositelj liste Hrvatskog narodnog saveza.

- Kako je Hrvatima u RS-u? - pita se retorički Barišić. - Nedavno ste u svim medijima mogli čuti informaciju o uhićenju četiri matičara, odvjetnika Šerifa Isakovića, i jedne ‘nepoznate osobe’ zbog navodnog pokušaja izborne prijevare, kroz uvećanje glasačkih popisa za one koji glasuju poštom. Svi su pušteni jer nije ni bilo osnove za lišavanje slobode, ali optužili su ih da su radili nezakonito, što bi bila osnova da se Hrvatima iz Dervente oduzme glasačko pravo putem pošte. Dio glasača koji glasuju poštom iz inozemstva nakon primjene sile, boji se glasovati.

Vi ste u lokalnoj vlasti. Kako je biti Hrvat na dužnosti u RS-u u ovim okolnostima?

- Kako je biti Hrvat u lokalnoj vlasti u RS-u? Ne mogu dati jednostavan odgovor. S jedne strane, one ljudske, nemam problema zbog moje narodnosti, a s druge strane, u obnašanju dužnosti vrlo je teško. Na neki način moćnima sam ‘kriv’ što postojim i imam svoje mišljenje i želim demokraciju, a Hrvatima, građanima Dervente, što objektivno ne mogu u postojećoj konstelaciji snaga riješiti sve njihove probleme. Tu je i pitanje dostignute razine demokracije i nedemokracije u obnašanju vlasti na ovim prostorima.

U posljednje vrijeme Milorad Dodik sve češće se zalaže za “hrvatski entitet”.

- Hvala Dodiku na brizi, ali imamo mi našu glavu. Dodik inzistira na trećem entitetu za Hrvate zbog sebe i pozicije RS, a ne zbog nas. Treći entitet bi možda riješio položaj Hrvata u Hercegovini, ali samo možda. A što je s Hrvatima u ostatku BiH, o tomu se ne govori. Na području koje obuhvaća RS živjelo je više od 150.000 Hrvata. Nisu se svi bosanski Hrvati odrekli svoje države BiH, kako neki žele misliti.

No, u najjačoj hrvatskoj stranci, HDZ-u BiH, kao da nisu neskloni toj ideji i traže savezništvo s Dodikom.

- HDZ BiH vodi politiku koja se u temelju razlikuje od politike HDZ-a u Hrvatskoj, po pitanju položaja Hrvata u BiH. Osim toga, tu nije riječ o nekakvoj principijelnoj politici, tu se radi o samostalnom djelovanju pojedinaca u vlasti koji se prilagođavaju politici SNSD-a i Dodika, a sve to u konačnici ide na štetu Hrvata u Posavini i RS-u. Iluzije su da će se država BiH raspasti i tko god vodi politiku u tom smjeru, ide u avanturu koja se prebija o leđa narodu. Budući da je HDZ BiH stranka koja dijeli vlast, i na državnoj razini puno bi nam pomoglo ako pokažu bolju volju za rješavanjem problema Hrvata u RS, uvažavajući stajališta i želje toga naroda koji živi u RS. Stoga očekujemo da se HDZ u RH, koji će biti vladajuća stranka u nadolazećem mandatu, opredijeli i zatraži od čelništva HDZ-a BiH korigiranje postojeće politike.

Znači li to da ste zabrinuti za položaj Hrvata u RS-u?

- Perspektiva Hrvata u RS je veoma loša. Međutim, ako stvari gledamo unaprijed, ne bi trebalo ostati tako. Aplikacija za članstvo u EU je prihvaćena, jednog dana ćemo biti i u NATO-u i tada demokratske vrijednosti koje donosi članstvo u te dvije asocijacije ne bi bile upitne, a samim tim i ljudska i politička prava Hrvata u BiH. No, danas se ništa ne čini da se ljudi vrate na svoja ognjišta, odnosno sve se čini da se ne vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:57