KREMLJ ODBACIO OTUŽBE

RUSI IZVELI RAČUNALNI UDAR NA DANSKU? Skandinavska drama: 'Rat se nastavlja, ovo je agresija!'

 REUTERS

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak je odbacio optužbe po kojima je Rusija tijekom 2015. i 2016. hakirala danske vojne službe i omogućila pristup mailovima zaposlenih u tim službama, samo dan nakon što je danski ministar obrane Claus Hjort Frederiksen osudio 'agresivno ponašanje' Rusije.

On je to rekao za danski list Berlingske, a izvješće o tome objavljeno je u vrijeme kad je nekoliko vlada zapadnih zemalja, uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, optužilo Rusiju da je hakiranjem pokušala utjecati na izbore u Sjedinjenim Državama - optužbe koje je Moskva više puta odbacila kao neosnovane.

- Rat na ovom području se nastavlja... Ovo je vrlo agresivno ponašanje Rusije - rekao je ministar Frederiksen za novinsku agenciju Ritzau te istaknuo da hakirani mailovi ne sadrže nikakve vojne tajne.

Peskov je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak odbacio njegove optužbe i rekao da se 'Rusija ne bavi hakiranjem'.

U izvješću jedinice za kibernetičku sigurnost, koja djeluje u sklopu danske Vojne obavještajne službe, stoji da je 'strani akter' špijunirao protiv danskih vlasti i dobio pristup dokumentima koja nisu pod oznakom 'povjerljivo'. Iako u izvješću nije imenovana država, ministar Frederikson je kazao da je to bila Rusija.

Grupa koja je izvela hakiranje djeluje pod nazivom APT28 i jedna je od dviju grupa koje su navodno ilegalno ostvarile pristup mailovima američkih demokrata prošle godine, prenio je Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:07