YAMINA BENGUIGUI

Ruši političke mitove Francuske Republike: Glamurozna ministrica koja se bori za rasnu jednakost

Kada je imenovana u vladu francuskoga premijera Jean-Marca Ayraulta, mnogi su bili iznenađeni izborom Yamine Benguigui na mjesto ministrice zadužene za frankofoniju. Ova 55-godišnja filmska realizatorica, producentica i spisateljica, godinama je bila na marginama francuske političke scene.

Njezina kratka politička karijera počela je 2008. godine, kada je kao vijećnica imenovana predsjednicom pariškoga gradskoga odbora za ljudska prava i borbu protiv diskriminacije.

Diskriminacija žena

Francuskinja alžirskoga porijeka rođena je u Lilleu, a još tijekom predsjedničke kampanje pozivala je budućeg šefa države da se obračuna s diskriminacijom žena u imigrantskim konzervativnim zajednicama. Yamina je u novoj francuskoj vladi definitivno jedna od najinteresantnijih političkih figura, prije svega zbog svoje filmske prošlosti. Neposredno nakon prvog ministarskog sastanka u Elizejskoj palači pojavila se na filmskome festivalu u Cannesu glamurozno odjevena, što je suprotno novoj proklamiranoj politici predsjednika Hollandea koji želi raskinuti “bling bling” ostavštinu prethodnika Nicolasa Sarkozyja. S druge pak strane, u njezinim dokumentarcima nema ni traga glamuru.

Šira publika poznaje je od 2008. kada je nagrađena Zlatnim globusom za najbolji dokumentarac pod nazivom “9/3 - Sjećanje jednog teritorija” u kojemu prati povijest mjesta Saint-Saint Denise od 19. stoljeća do današnjih dana, nastojeći prikazati kako je država oduvijek žrtvovala to sjeverno pariško predgrađe. Proslavila se i brojnim dokumentarcima u kojima se bavi pitanjima i problemima žena u arapskim zajednicama, problemima imigracije u Francuskoj te svim oblicima diskriminacije.

Volja za integracijom

Yamina Benguigui se u novoj francuskoj vladi pojavljuje kao vizionarka te bi joj mogla dati potrebnu svježinu za multikulturalno 21. stoljeće. Otvoreno progovara o suvremenom francuskom društvu opterećenom unutrašnjim imigrantskim problemima, prije svega iz bivših francuskih kolonija. Yamina također upozorava da se Francuska izbjegava suočiti s činjenicom o velikom broju muslimanskoga stanovništva, ali i da nikad nije pokazala dobru volju kako bi integrirala imigraciju iz svojih bivših kolonija. Njezina su uvjerenja svojevrsna pljuska temeljima Francuske Republike koji se baziraju na pravima i nacionalnome jedinstvu. Takvoj francuskoj politici u kojoj ne postoji podjela na rase teško se suočiti i prihvatiti rasne nerede u imigrantskim predgrađima većih francuskih gradova.

Lažna uvjerenja

“Francuska mora odbaciti takva lažna uvjerenja i uporno inzistiranje na jednakosti te bi se društvo konačno trebalo suočiti s toliko prisutnim različitostima kakva su odavno prihvaćena u anglosaksonskom društvu, prije svega u Velikoj Britaniji. Mi moramo priznati da problem postoji te smisliti načine kako ga riješiti”, ističe ova karizmatična ministrica.

Iako je za većinu Francuza tradicionalno teško prihvatljiva usporedba s njihovim susjedima, Benguigui je uvjerena kako je puno gore od kopiranja susjeda sjediti prekriženih ruku i ne činiti ništa.

Objavljena nova šokantna knjiga o bivšem predsjedniku

Prije nekoliko tjedana iz tiska je izašla još jedna u nizu knjiga o bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju u kojoj ga se prikazuje kao tiranina opsjednutoga vlašću, političkim nasiljem, ženama i seksom. Riječ je o knjizi Marie- Cécile Guillaume, voditeljice kabineta dugogodišnjeg Sarkozyjeva suradnika Patricka Devedjiana. Knjiga je izazvala brojne kontroverze jer autorica u knjizi pod naslovom “Monarh, njegov sin i feud”, indirektno dajući protagonistima izmišljena imena, progovara o dosad nepoznatim detaljima iz Sarkozyjeva života. Autorica navodi kako je za roman koristila stvarne događaje koji su se odvijali iza zatvorenih vrata. Scena koja je nakon objavljivanja posebno razbjesnila bivšega predsjednika je ona u kojoj monarh “Rocky” ucjenjuje kolegicu “Madame P.” prisiljavajući je na seksualni odnos u zamjenu za pružanje političke potpore. Svojega bivšeg suradnika Sarkozy je optužio da stoji iza objavljivanja knjige. Autorica je i prije objavljivanja primila brojne prijetnje, a njezin bivši šef tvrdi kako nema ništa s objavljivanjem kontroverzne knjige te joj je najavio i otkaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:08