POLITIČKA KRIZA

RUSI SAZVALI HITNU SJEDNICU VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA U BiH 'Situacija je napeta i potencijalno opasna, može doći i do otvorenih sukoba!'

 REUTERS

Zbog političke krize u Bosni i Hercegovini prouzročene najavom pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije Rusija je zatražila izvanredno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), potvrdio je u srijedu ruski velposlanik u BiH Peter Ivancov.

Upravni odbor PIC-a koji uz Rusiju čine najutjecajnije zapadne države te Turska zasjedat će u Sarajevu u četvrtak iza zatvorenih vrata na veleposlaničkoj razini, a Ivancov je kazao kako je taj sastanak sazvan zbog procjene kako je stanje u BiH zbog najavljene revizije postalo napeto te potencijalno opasno što bi moglo dovesti i do otvorenih sukoba.

"Međunarodna zajednica mora donijeti svoje stajalište o tome", kazao je Ivancov novinarima tijekom primanja kojega je u Sarajevu priredio u povodu obilježavanja ruskog nacionalnog praznika - Dana branitelja domovine.

"Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj ovu reviziju shvaćaju kao optužbu na svoj račun", kazao je Ivancov.

Stajalište Rusije je kako je pokretanje revizije nezakonito jer iza toga ne stoji ni jedno tijelo vlasti BiH.

Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) i delegacija Europske unije u toj zemlji suzdržano su reagirale na političke napetosti prouzročene najavom revizije presude kojom je ICJ 2007. nekadašnju SR Jugoslaviju odnosno Srbiju kao njenu sljednicu oslobodio krivnje za genocid počinjen u BiH.

Političare u BiH pozvali su da u tim okolnostima izbjegavaju dalja sukobljavanja te osiguraju funkcioniranje tijela vlasti kako bi se nastavilo s provedbom reformi i približavanjem članstvu u EU.

Pravni zastupnik BiH pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) otputovao je u srijedu na inicijativu bošnjačkog člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Den Haag, gdje bi u petak trebao predati zahtjev za pokretanje postupka revizije presude iz 2007. kojom je Srbija oslobođena odgovornosti za genocid u BiH.

Prema presudi ICJ-a iz 2007., Srbija nije odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995., ali nije učinila sve kako bi ga spriječila i procesuirala krivce za ubojstvo 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka nakon pada te UN-ove zaštićene zone u ruke bosanskih Srba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:52