POSLALI UPOZORENJE

'RUSI SE PRIPREMAJU ZA NAPAD NA NATO PAKT, TO TREBA OTVORENO REĆI!' U Poljskoj ozbiljno strahuju od ruske vojne agresije

Russian servicemen drive T-14 "Armata" tanks during a rehearsal for the Victory Day parade in Red Square in central Moscow, Russia, May 7, 2015. Russia will celebrate the 70th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two on May 9. REUTERS/Grigory Dukor - RTX1BY6D
 © Grigory Dukor / Reuters / REUTERS

Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz izjavio je u utorak da Rusija predstavlja konstantnu opasnost za države NATO-a i da se sistematski priprema na agresiju protiv pakta.

Otkako su Rusi 2015. godine anektirali ukrajinski Krim, Poljaci žive u konstantnom strahu da to nije kraj njihovih težnji da prošire svoj utjecaj na bivše države Istočnog bloka, a koje su sad mahom članice EU i NATO pakta.

U vidu posljednjih ruskih provokacija (nisko prelijetanje aviona iznad američkog ratnog broda koji je isplovio iz poljske luke u Baltik) poljski ministar obrane smatra da sve upućuje na pripremu napada:

- Rusko ponašanje zasad upućuje na sistematsku pripremu agresivne akcije. Vrijeme je da se o tome otvoreno progovori - kazao je ministar za poljske novine Rzeczpospolita, a prenosi Reuters .

U srpnju ove godine Varšava će ugostiti NATO summit gdje će inzistirati na većoj prisutnosti vojnih snaga na istočnom krilu pakta. Suradnja NATO-a i Rusije suspendirana je još 2014. godine zbog aneksije Krima, tj. agresije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:30