UZNEMIRUJUĆI POTEZ

Rusi uspješno testirali rakete namijenjene uporabi na 'nuklearnim vlakovima'

Ilustracija
 George Shuklin / CC

Rusija je uspješno testirala interkontinentalne balističke rakete namijenjene za uporabu na 'nuklearnim vlakovima', piše Independent.

Rakete koje bi se trebale koristiti u sklopu raketnog sustava Barguzin testirane su u svemirskoj luci Plesetsk prije dva tjedna, izvijestila je državna novinska agencija Interfax.

'(Testovi) su bili uspješni', rekao je vojni izvor za agenciju i dodao da je time otvorena mogućnost za daljnje testove.

Mobilna vojna platforma koju čini nekoliko željezničkih vagona dizajnirana je kako bi prikrila lansirne mehanizme šest termonuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa tipa Yars ili Yars-M, a trebala bi se početi koristiti između 2018. i 2020. godine.

General-pukovnik Sergaj Karakajev, zapovjednik ruskih strateških raketnih snaga, rekao je da će Barguzin biti napredniji od nuklearnih vlakova Molodec i u smislu preciznosti i dometa.

Sovjetski je Savez imao ukupno 12 Molodeca, a svaki od njih je mogao nositi tri nuklearne rakete. 'Skalpeli', kako ih je nazvao NATO, prestali su se koristiti između 2003. i 2005. godine.

Ovaj ruski potez dolazi nakon što je jedan parlamentarac potvrdio da Rusi u Kalinjingrad dopremaju nuklearne rakete.

Moskva će na enklavu pored granice s Poljskom i Litvom postaviti sustav S-400 i rakete tipa Iskander.

Kremlj je optužbe glasnogovornika američkog Državnog tajnika Johna Kirbyja da će dopremanje raketa u Kalinjingrad 'destabilizirati sigurnost u Europi' odbacio te je svoje aktivnosti usporedio s NATO-ovim manevrima blizu ruske granice.

Glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je da ruska vojka mora odgovoriti na 'agresivne' poteze NATO-a. 'Rusija samo radi što je potrebno da bi se zaštitila uslijed NATO-ove ekspanzije prema našim granicama', dodao je Peskov. 'NATO je poprilično agresivan pa je Rusija prisiljena reagirati. Rusija ima pravo poduzeti sve potrebne mjere diljem svog teritorija.'

Rusija je, osim mobilizacije kod Kalinjingrada, poslala i nove protubrodske rakete na svoje otoke na Dalekom istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:36