KONTROVERZNA ODLUKA

Rusija kaže da je uredba o putovnicama ukrajinskih pobunjenika u skladu s međunarodnim pravom

 REUTERS

Rusija je u ponedjeljak rekla kako je odluka predsjednika Vladimira Putina da prizna putovnice koje izdaju separatistički proruski pobunjenici u istočnoj Ukrajini u skladu s međunarodnim pravom, nakon što su taj potez kritizirali Francuska, Njemačka i Europska unija.

Putin je u subotu izdao naredbu ruskim vlastima da priznaju osobne dokumente, diplome, rodne i vjenčane listove i registracijske pločice koje se izdaju u područjima Donecka i Luhanska u istočnoj Ukrajini koje drže pobunjenici.

Kremlj je rekao kako će odluka vrijediti dok se ne postigne "političko rješenje stanja" u ovim regijama. Mirovni sporazum pod pokroviteljstvom Berlina i Pariza između Kijeva, Moskve i pobunjenika koje podupire Rusija u Minsku 2015. već je dugo u zastoju.

"Naredba je u potpunosti u skladu s međunarodnim pravom koje ne zabranjuje priznavanje dokumenata potrebnih da bi se ostvarile prava i slobode a koje su izdale vlasti koje nisu međunarodno priznate", reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Ukrajinske vlasti su osudile Putinovu odluku i rekle kako naredba krši mirovni proces iz Minska, što su podržali i Francuska, Njemačka kao i glavni grad EU Bruxelles.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:33