STRAH U POLJSKOJ

'Rusija nam je egzistencijalna prijetnja'

Russian servicemen drive T-14 "Armata" tanks during a rehearsal for the Victory Day parade in Red Square in central Moscow, Russia, May 7, 2015. Russia will celebrate the 70th anniversary of the victory over Nazi Germany in World War Two on May 9. REUTERS/Grigory Dukor - RTX1BY6D
 © Grigory Dukor / Reuters / REUTERS

?

Rusija posjeduje potencijal da uništi druge zemlje i stoga predstavlja veću egzistencijalnu prijetnju nego skupine poput Islamske države, upozorio je u petak poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski na konferenciji o sigurnosti GLOBSEC koja se u slovačkom glavnom gradu održava do nedjelje.

"Postoje egzistencijalne i neegzistencijalne prijetnje. Ruske aktivnosti predstavljaju egzistencijalnu prijetnju jer mogu uništiti druge zemlje", kazao je šef poljske diplomacije i ponovio poziv za raspoređivanjem snaga NATO-a na istočnom boku Saveza, izrazivši nadu da će se na summitu NATO-a u srpnju u Varšavi taj potez usvojiti.

"Očekujemo nazočnost vojnih snaga iz raznih zemalja NATO-a, da to bude simbol odlučnosti da će se istočni bok braniti. Možemo raspravljati o opsegu snaga", rekao je poljski ministar.

Među neegzistencijalne prijetnje je uvrstio teroriste i masovne migrantske valove.

"To su ozbiljne prijetnje, ali ne ugrožavaju opstojnost Europe", kazao je Waszczykowski.

Rusija opetovano ponavlja da bi raspoređivanje značajnijih snaga NATO-a u blizini njezinih granica predstavljalo kršenje sporazuma NATO-a i Rusije iz 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:06