DIJALOG JE PUT DO RJEŠENJA

RUSIJA POZVALA NA DIJALOG KATARA I NJEGOVIH SUSJEDA 'Ne možemo biti zadovoljni situacijom u kojoj se pogoršavaju veze među našim partnerima'

Šeik Mohamed ben Abderrahman al Thani i Sergej Lavrov
 Maxim Shemetov / REUTERS

Rusija je u subotu pozvala na dijalog Katara i njegovih susjeda u Perzijskom zaljevu, ponudivši pomoć u razrješenju krize, u prigodi susreta ruskog ministra vanjskih poslova s katarskim kolegom.

"Sa zabrinutošću smo promatrali razvoj te eskalacije", rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na početku susreta s katarskim ministrom vanjskih poslova, šeikom Mohamedom ben Abderrahmanom al Thanijem u Moskvi.

"Ne možemo biti zadovoljni situacijom u kojoj se pogoršavaju veze među našim partnerima. Skloni smo rješavanju svakog nesporazuma (...) putem dijaloga", dodao je.

Rusija će "učiniti sve što je u njezinoj moći" kako bi pomogla u rješavanju krize, rekao je Lavrov, ocijenivši da je za suzbijanje "terorizma" nužno jedinstvo.

Al Thani je mjere donesene protiv svoje zemlje nazvao "nezakonitim". Njegova je zemlja ocijenila prekid veza Saudijske Arabije i saveznika s Katarom kao "neutemeljenu" odluku.

Al Thani je u petak nenajavljeno doputovao u Njemačku, odakle je stigao u Moskvu. Katar u inozemstvu traži potporu kako bi spriječio svoju izolaciju na diplomatskoj pozornici pošto su Saudijska Arabija i saveznici 5. lipnja odlučili prekinuti diplomatske veze s njim.

Te zemlje ga optužuju za povezanost s "terorističkim organizacijama i sa sektaškim skupinama koje žele destabilizirati regiju, među kojima s Muslimanskim bratstvom, DAEŠ-om (arapska kratica za skupinu Islamsku državu) i Al Kaidom". Usto mu zamjeraju i približavanje šijitskom Iranu.

Rusija je u srijedu zanijekala optužbe američkih glasila da su ruski hakeri izveli računalni napad na katarsku novinsku agenciju netom prije izbijanja krize. Katarske vlasti su krajem svibnja izjavile da su bile žrtve "hakera" koji su na mrežnoj stranici agencije objavili tobožnje izjave emira šeika Tamima ben Hamada Al Thanija u kojima je narušio regionalni konsenzus o više osjetljivih pitanja, među kojima i o iranskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:29