VELIKA NESREĆA

RUSKI BORBENI ZRAKOPLOV SRUŠIO SE U SIRIJI Supersonični Suhoj Su-24 pao netom nakon polijetanja, poginula oba člana posade

Suhoj Su-24
 Profimedia, Sputnik

Ruski vojni zrakoplov srušio se u utorak prilikom polijetanja iz ruske zrakoplovne baze Hmejmim u Siriji i pritom su poginula dva člana posade, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, a prenose novinske agencije.

Zrakoplov Su-24 je izletio s piste i posada nije imala dovoljno vremena da se katapultira. Ministarstvo navodi da je uzrok nesreće vjerojatno tehnička greška.

Rusija koristi bazu Hmejmim u sirijskoj pokrajini Latakiji za pokretanje zračnih udara u Siriji. Prošle godine je izgubila dva zrakoplova: Su-33 i MiG-29 kod sirijske obale.

Suhoj Su-24 je supersonični napadački zrakoplov projektiran u bivšem Sovjetskom Savezu, a koji je prvi let imao davne 1970. godine. U oeprativnoj službi je od 1974. godine, a proizvodio se do 1993. godine - ukupno je ih je proizvedeno oko 1400 komada.

Asadove zračne snage uvelike su se oslanjale na ovaj zrakoplov tijekom rata u Siriji, a osim njih koriste ga i Rusija, Iran, Sudan, Alžir i Ukrajina. Krajem 2015. godine jedan drugi ruski Suhoj Su-24 srušen je od strane turskog F-16 negdje na granici Sirije i Turske što ja izazvalo žestoki, ali kratkotrajni diplomatski sukob dviju država.

Kada se Rusija aktivnije uključila u rat u Siriji, tamo je dopremljeno 12 Suhoja Su-24.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:24