NAKON MOŽDANOG UDARA

RUSKI MEDIJI: UMRO ISLAM KARIMOV Zloglasni diktator koji je Uzbekistanom vladao 25 godina

>>> NOVO 21:44 Ruski list Komsomolskaja Pravda javlja da je predsjednik Uzbekistana Islam Karimov umro. No, ruska agencija Interfax, pozivajući se na izvore u Taškentu, tvrdi da je Karimov živ, ali u kritičnom stanju.

---------------------------

Predsjednik Uzbekistana diktatorskih sklonosti Islam Karimov doživio je moždani udar i trenutačno se nalazi na intenzivnoj njezi. To je vijest koju je objavila predsjednikova najmlađa kći Lola i šokirala sve bolje poznavatelje prilika u Uzbekistanu.

Naime, svaka informacija o zdravstvenom stanju 'vječnog predsjednika' u Uzbekistanu se tretira kao državna tajna i ova navala iskrenosti Lole Karimove mnoge je iznenadila. Pa čak i sama vijest da je Karimov završio u bolnici, koju je objavila vlada u nedjelju, označena je kao - neobičan potez.

- Njegovo stanje je stabilno i još je prerano prognozirati što će biti u budućnosti - napisala je Lola Karimova na svom Instagram računu i zamolila ljude da se suzdrže i ne šire neprovjerene glasine.

Islam Karimov ima 78 godina i prvi je čovjek Uzbekistana još od razlaza te države s SSSR-om 1991. godine. Posljednjih godina kruže razne glasine o njegovom problematičnom zdravstvenom stanju, ali do ove nedjelje nitko iz tamošnje vlade se nije usudio ništa reći, a kamoli nešto i službeno objaviti...

Da nešto nije u redu s Karimovim bilo je jasno kada je objavljeno da predsjednik neće nazočiti proslavi Dana državnosti 1. rujna. Naime, u toj državi u srcu Azije već je tradicija da se predsjednik pojavi i zapleše s razdraganom masom, ali ove godine njega neće biti. Naravno, glasine su odmah nakon toga počele kružiti.

- Represivni aparat u našoj zemlji je jedan od najgorih na svijetu i ljudi se ne usude otvoreno pričati o zdravstvenom stanju predsjednika. Samo jedna riječ protiv Karimova se shvaća kao udar na cijeli sistem - rekao je za BBC aktivist za ljudska prava Surat Ikramov.

Što će se dogoditi u Uzbekistanu u slučaju smrti predsjednika još je nepoznato. Naime, značajnije opozicije tamo gotovo da nema, a sve donedavno činilo se da Karimov priprema svoju kćer Gulnaru da ga naslijedi na čelu države. No, ona se iznenada našla u kućnom pritvoru i pod optužbama za teška kaznena djela. Prije toga su je zvali tatinom princezom, a ta joj je činjenica omogućila stvaranje impozantnog poslovnog carstva i diplomatske karijere.

Gulnara Karimova (C), daughter of Uzbekistan's President Islam Karimov, takes a video with an Ipad as her father dances during an Independence Day celebration in Tashkent August 31, 2012. Uzbekistan is marking the 21st anniversary of independence.  REUTERS/Shamil Zhumatov  (UZBEKISTAN - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) - RTR37CHS
REUTERS
Gulnara Karimova

Ekspertica za međunarodne odnose Erica Maraat za ugledni Foreign Policy ocijenila je da, tko god naslijedio Karimova, Uzbekistanu se ne pišu lijepe i demokratske vijesti. Ona je uvjerena da će represija postati samo snažnija zbog demokratskih deficita u toj državi, koje su obilježili prilično brutalni obračuni Karimovljeva režima s oporbom. Poznat je tako slučaj iz 2005. godine kada je svoje protivnike navodno dao žive skuhati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:06