ALEKSEJ NAVALJNI

RUSKI OPORBENI LIDER NA PUTINOV ROĐENDAN OSUĐEN NA 20 DANA ZATVORA 'Stari se uplašio pa se za rođendan odlučio razveseliti malenim darom'

 
Aleksej Navaljni
 Sergei Karpukhin / REUTERS

Najveći protivnik Kremlja, Aleksej Navaljni osuđen je u ponedjeljak na 20 dana zatvora zbog pozivanja na neodobrene prosvjede, zbog čega će morati prekinuti kampanju za predsjedničke izbore u ožujku sljedeće godine.

"Ovo je dar za Putinov rođendan", rekao je ruski oporbeni čelnik nakon izricanja presude, dok predsjednik Vladimir Putin u subotu slavi 65. rođendan.

"Stari Putin se tako uplašio naših prosvjeda da je za rođendan odlučio razveseliti se malenim darom. To je puno mirnije", dodao je poslije na Twitteru.

Russian President Vladimir Putin attends a joint news conference with Finnish President Sauli Niinisto, at the Hotel Punkaharju in Savonlinna, Finland, July 27, 2017. Lehtikuva/Mikko Stig/via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO THIRD PARTY SALES. FINLAND OUT.     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Navaljni koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu, 400 km istočno od Moskve, koji su vlasti ipak odobrile. Unatač svemu, u subotu je došao u Orenburg, u Sibiru, a u nedjelju u Arhangeljsk gdje se sastao s pristašama.

Navaljni je zadnji put osuđen na zatvorsku kaznu u lipnju, kada je zadržan 25 dana zbog organiziranja skupa koji je vlast bila zabranila, ali je naišao na velik odaziv mladih i završio se uhićenjem stotina ljudi. Premda tvrdi da se kandidirao na predsjedničkim izborima 2018., politička budućnost Alekseja Navaljnog još je neizvjesna: središnje izborno povjerenstvo ga je u lipnju diskvalificiralo iz predsjedničke utrke zbog toga što je na sudu osuđen za pronevjeru državnog novca iz veljače 2017. Ruski predsjednik se još nije otvoreno kandidirao za izbore u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:49