EU I RUSIJA ZABRINUTI

SAD NE IZLAZI IZ SPORAZUMA S IRANOM No, Trump najavio oštriji odnos s 'opakim režimom koji diljem svijeta širi smrt i kaos'

 
 Kevin Lamarque / REUTERS

SAD ostaje u međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu, ali će predsjednik Donald Trump tražiti da se riješe "pukotine" u tom dogovoru postignutom 2015. Trump je u petak objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu. "Nećemo nastaviti putem čije su predvidive posljedice više nasilja, više terora i vrlo vjerojatna iranska nuklearna prijetnja", rekao je Trump u Bijeloj kući.

On se trebao izjasniti o sporazumu poznatom kao JCPOA u skladu sa zakonom donesenom u Kongresu koji traži da se predsjednik o njemu očituje svaka tri mjeseca. Predsjednik je objavio kako će uvesti nove sankcije Iranskoj revolucionarnoj gardi zbog, kako je rekao, podupiranja terorizma.

Trump je istaknuo da će izaći iz sporazuma ako se ne postigne dogovor s Kongresom ili s europskim saveznicima. "Iranski nuklearni sporazum jedna je od najgorih i najjednostranijih poslova u koje je SAD ikad ušao", istaknuo je.

Požalio se što je međunarodna zajednica pristala na tek "slabe inspekcije" predviđene sporazumom koji su 2015. sklopili njegov prethodnik Barack Obama, Iran i još pet svjetskih sila. "U čemu je smisao sporazuma ako on u najboljem slučaju samo kratkoročno odgađa iranske nuklearne sposobnosti", upitao je Trump.

Ponovio je ranije izjave da je iranska vlada "opaki režim" koji diljem svijeta širi "smrt i kaos". Optužio je Teheran da je "najveći sponzor terorizma na svijetu" i naveo dugu listu incidenata, počevši s napadom na američko veleposlanstvo u Teheranu 1979. i brojne napade na Amerikance i druge ciljeve diljem Bliskog istoka.

"Agresija iranske diktature traje do današnjeg dana", rekao je Trump dodajući da je iranski narod "najveća žrtva" takvoga režima.

Iran zaprijetio osvetom za moguće akcije protiv Revolucionarne garde

Iran je u petak, uoči Trumpova govora, obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv njegove vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma. "Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i postrojbe revolucionarne garde", izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova za javnu televiziju.

Dodao je da će Iran nastaviti jačati svoju obranu, uključujući balistički program. Američke sankcije protiv Revolucionarne garde mogle bi ozbiljno naštetiti jer Čuvari revolucije nadziru znatne dijelove iranskog gospodarstva. Nepotvrđivanje sporazuma poremetit će američke odnose s europskim saveznicima.

Pariz, London i Berlin čija su poduzeća počela ponovo ulagati na iranskom tržištu, jasno su dali do znanja da se rasprava o samom dokumentu neće ponovo otvarati. Njemačka vlada obećala je u petak da će nastaviti raditi kako bi se očuvalo jedinstvo jer je Berlin uvjeren da je sporazum važno oruđe za sprječavanje razvoja iranskog nuklearnog oružja.

Takvo je stajalište naglasio u četvrtak navečer šef njemačke diplomacije Sigmar Gabriel u razgovoru s američkim kolegom Rexom Tillersonom. Američko ponašanje unosi razdor između Europe i SAD-a, njezinog najbližeg saveznika, rekao je Gabriel i ocijenio da bi to moglo Europljane približiti više Rusiji i Kini.

"Europa mora ostati jedinstvena u stajalištu prema tom pitanju", rekao je Gabriel.

Izlazak iz sporazuma mogao bi donijeti globalni kaos, upozorio je utjecajni predsjednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, prenijela je ruska agencija TASS u petak.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u petak da bi povlačenje SAD-a iz sporazuma "naštetilo ozračju sigurnosti, stabilnosti i neširenja (nuklearnog oružja) u cijelom svijetu". Kina, peta stalna članica Vijeća sigurnosti i također potpisnica iranskog nuklearnog sporazuma, nada se da će on ostati u sadašnjem obliku.

SAD na svojoj strani ima Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku. Izrael je unaprijed u petak pozdravio Trumpov korak za koji očekuje da će biti nepotvrđivanje sporazuma. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zaključila je da je Iran potajno istraživao nuklearne bojne glave do 2009., što Iran niječe. Nadalje, Iran tvrdi da je njegov program obogaćivanja uranija namijenjen isključivo u civilne svrhe, nikako u razvoj atomskog oružja.

EU i Rusija zabrinuti, Izrael i Saudijska Arabija hvale Trumpa zbog nepotvrđivanja sporazuma s Iranom

Europski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015., javljaju agencije. Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu. Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila. Europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum. "Kao međunarodna zajednica ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje", rekla je.

"To nije bilateralni ugovor....Međunarodna zajednica, uključujući EU jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti", naglasila je Mogherini.

Moskva ističe da je "iznimno zabrinuta" zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće izravno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovome trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao je sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

"Čestitam predsjedniku Trumpu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu", rekao je. SAD je i prije Trumpova govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku.

Netanyahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trumpov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma. Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57