'POSTIGLI NAPREDAK'

SAD UKINUO SANKCIJE SUDANU Njihov predsjednik je nekad ugošćavao bin Ladena, u Haagu je optužen za genocid, a danas od njega traže samo jednu stvar

Omar Hassan Ahmad Al-Bashir
 Profimedia, AKG

SAD je u petak ukinuo dugogodišnje sankcije Sudanu zbog napretka u borbi protiv terorizma i ublažavanja humanitarne krize, a vlada u Kartumu se također obvezala da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom.

Odlukom koja dovršava proces koji je započeo bivši predsjednik Barack Obama, a kojemu se udruge za ljudska prava protive, predsjednik Donald Trump ukinuo je američki trgovinski embargo i ostale sankcije koje su Sudan gotovo potpuno izolirale od globalnog financijskog sustava i bacile na koljeno sudansko gospodarstvo.

Američka odluka predstavlja veliki zaokret za vladu predsjednika Omara Hassana al-Bashira, koji je nekada ugošćavao Osamu bin Ladena, a zbog genocida u Darfuru traži ga Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

SAD je procijenio da je sudanska vlada učinila napredak u borbi protiv terorizma, da radi na rješavanju unutarnjih sukoba i omogućuje dostavu pomoći u Darfur i druga pobunjenička područja.

Trumpova vlada je uspjela ishoditi od Kartuma obećanje da neće trgovati oružjem sa Sjevernom Korejom i pratit će da se to strogo poštuje. Washington, međutim, tvrdi da to nije bio uvjet za ukidanje sankcija od kojih su neke bile na snazi 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:46