INVESTICIJA

SAUDIJSKA ARABIJA KREĆE U TURISTIČKI MEGAPROJEKT Počinje gradnja glomaznog resorta na kojem žele masno zaraditi ne bi li manje ovisili o nafti

 Faisal Al Nasser / REUTERS

Saudijska Arabija pohvalila se pokretanjem turističkog megaprojekta koji vežu uz Crveno more. Mohammed bin Salman objavio je ambiciozne planove o razvijanju luksuznih turističkih odmarališta na oko 50 otoka u Crvenom moru, a koji pripadaju ovoj kraljevini. Projekt je i dio dugoročne strategije kojom Saudijska Arabija nastoji smanjiti ovisnost svog bogatstva o izvorima nafte.

RT prenosi da će se 'projekt Crvenog mora' prostirati na 30 tisuća kilometara kvadratnih, između gradova Amlaj i al-Jawh, na području većem od Belgije.

- Projekt će stvoriti vodeću obalnu destinaciju, a obuhvatit će brojne otoke u Crvenom moru - kazao je službeni izvor, a vjeruju da će atraktivnosti doprinijeti i arheološki lokalitet Mada'in Saleh.

Ovime Saudijska Arabija počinje promociju turizma u svijetu jer žele biti međunarodno prepoznati kao dobra turistička atrakcija, a službena kampanja počinje u trećem kvartalu 2019. godine. U prvoj fazi, koja upravo traje, grade veći broj hotela i odmarališta, te rade na infrastrukturi, što bi u potpunosti trebalo biti gotovo do 2022. godine.

U PIF-u, državnom investicijskom fondu koji formalno stoji iza svega, nadaju se da će investicije privući i strane partnere i ulagače, a predviđaju da će novosti stvoriti i dodatnih 35 tisuća radnih mjesta. Prošle godine Saudijska Arabija objavila je plan poznat kao "Vizija 2030", koji uključuje i otvorenije tržište prema stranim ulagačima, odnosno stranim posjetiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:27