IZBORNI PREDMET

Saudijska Arabija uvodi tjelesni odgoj za djevojčice

Ilustracija
 Faisal Al Nasser / REUTERS

Javne škole u Saudijskoj Arabiji uskoro će i djevojčicama u sklopu školskih aktivnosti kao izborni predmet početi nuditi tjelesni odgoj, izvijestilo je ministarstvo obrazovanja u utorak, što je dugoočekivani potez prema socijalnim reformama u toj islamskoj kraljevini.

Tjelesni odgoj za žensku djecu kontroverzno je pitanje u Saudijskoj Arabiji u kojoj ga konzervativci smatraju neprikladnim, zbog čega nije obvezan. Ne nudi ga većina javnih škola, no neke privatne su ga uključile u svoj program.

Saudijska Arabija pridržava se vrlo strogog tumačenja islamskih zakona, po kojima se od žena zahtijeva da tijekom čitavog života imaju svoje muške čuvare i zaštitnike te da se pridržavaju skromnog načina odijevanja. Vožnja im je zabranjena.

No u posljednjih je nekoliko godina vlada postupno počela uvoditi reforme kako bi otvorila nove mogućnosti za žene i uključila ih u tržište rada.

Mudžahedinsko savjetodavno vijeće odobrilo je uvođenje tjelesnog odgoja za djevojčice još 2014., iako odluka nikad nije zaživjela s obzirom na to da su je osudili vjerski dužnosnici smatrajući da je odraz utjecaja Zapada.

Početkom godine vijeće je omogućilo otvaranje ženskih teretana, koje su ranije djelovale "u ilegali".

Saudijska Arabija bori se s velikim brojem pretilih stanovnika, zbog čega je zdravstveni sustav pod velikim pritiskom. Kraljevina do 2030. kani uvesti više sporta i sportskih aktivnosti u život svojih građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29