MARTIN SCHULZ

ŠEF EUROPSKOG PARLAMENTA 'Valonsko protivljenje potpisivanju CETA-e nije nepremostivo'

 REUTERS

Protivljenje Valonije potpisivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini Europske unije i Kanade (CETA) može se prevladati, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz nakon sastanka s valonskim čelnikom Paulom Magnetteom.

"Nakon sastanka s Paulom Magnetteom mogu vam reći da nijedan od kamena spoticanja na putu prema usvajanju Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Kanade nije nepremostiv", rekao je Schulz.

"Na jutrošnjem sastanku već smo dogovorili predstojeće korake koje je potrebno poduzeti da bi se stvari pojasnile i bile zakonski izvjesne i da bi se raspršile bojazni valonskog parlamenta koje dijele brojni građani Europe", kazao je.

Kanada je u subotu pozvala EU da "završi svoj posao" kada je posrijedi CETA, sporazum o kojemu Bruxelles i Kanada pregovaraju već sedam godina. Kanada je podsjetila da je spremna potpisati sporazum što ga Valonija blokira.

"Kanada je svoj dio posla obavila, sad je red na europskoj strani", rekla je kanadska ministrica trgovine Chrystia Freeland nakon razgovora u Bruxellesu sa Schulzom i prije povratka u Kanadu.

"Postoje još neke razmirice među Europljanima", priznao je Magnette, koji je također razgovarao sa Schulzom.

Kanadska ministrica napustila je Bruxelles nakon neuspjelih pregovora istaknuvši da su Kanađani spremni potpisati sporazum te da se nadaju da će se to ostvariti do 27. listopada.

CETA je trebala biti potpisana krajem idućeg tjedna, odnosno u četvrtak. O ratifikaciji sporazuma s Kanadom moraju se složiti sve članice Europske unije, a belgijska savezna vlada mora dobiti suglasnost svih regionalnih vlada. Kako je jedino Valonija blokirala potpisivanje sporazuma, veto je izazvao žestoke međunarodne reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:41