DOŽIVOTNI ZATVOR

ŠEŠELJ I RADIKALI IZVAN SEBE ZBOG PRESUDE MLADIĆU 'On je heroj, Srbima se stavlja žig zločinačkog naroda' DODIK 'Sada je jasno da BiH ne može opstati'

Vojislav Šešelj
 Peđa Milosavljević / HANZA MEDIA

Zastupnici Skupštine Srbije različito su komentirali presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, a dominiraju ocjene nacionalnih stranaka, desnog bloka i konzervativaca da je riječ o “političkoj presudi srpskom narodu” sračunatoj da se Srbima “stavi žig zločinačkog naroda”.

Vođa radikala (SRS) Vojislav Šešelj drži da je presuda Ratku Mladiću uperena protiv Srba i Srbije. “Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je sudjelovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske”, rekao je Šešelj beogradskim medijima.

Zamjenik šefa SRS Nemanja Šarović također drži da je presuda Mladiću uperena protiv srpskog naroda te da će “Srbi nositi žig genocidnog naroda”. Šarović kaže kako “genocida apsolutno nije bilo” i da se “ne može svaki zločin nazivati genocidom”.

Vođa oporbenog konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović kaže kako “odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske” ta naglašava kako je za njega Ratko Mladić heroj. Obradović je novinarima u Skupštini Srbije za presudu ICTY-a rekao kako je “vrhunac antisrpskog djelovanja tog suda” te da ga on “ne priznaje jer je antisrpski”.

“Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić trebaju biti na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači Republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesiraju”, rekao je Obradović, nazivajujući ICTY “produženom rukom NATO-a”.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović presudu Mladiću vidi kao “formalno-pravno presudu jednoj osobi”, dok je “politički gledano to presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj”.

Jovanović odbacije tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći kako “to nije ispravna kvalifikacija” već “zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe” te da se ”zločin u Srebrenici ne može definirati kao genocid”.

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić poručio je u povodu izricanja presude Ratku Mladiću da “treba spriječiti novi val etničkih netrpeljivosti”.

Doživotna kazna Mladiću nije iznenađenje ni za Ljajića ”imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim potčinjenima”.

“Bez obzira na to što će u ovom trenu nacionalne tenzije u regiji vjerojatno biti pojačane, pomirenje zasnovano na istini i pravdi imperativ je za sve države i narode regije. Moramo učiniti sve da spriječimo novi val etničkih netrpeljivosti”, rekao je Ljajić.

“Ovom presudom obitelji žrtava vjerojatno će dobiti djelomičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regije neće prestati rasprave o interpretaciji ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona promatra”, prokometirao je Ljajić.

Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine presudu Mladiću ocjenjuju “jako važnom” jer se “presuda jednom čovjeku ne tumači kao presuda Srbiji i srpskom narodu”.

“Haški sud danas je izrekao presudu generalu Ratku Mladiću, a ne ni Srbiji, ni srpskom narodu. Srbiju i srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminaliziraju svi koji presudu jednom čovjeku proglašavaju presudom srpskom narodu i državi”, navodi se u priopćenju SPO-a.

Lider LSV Nenad Čanak, navodi da presudu Mladiću treba razumjeti “ne samo kao presudu čovjeku odgovornom za najveći ratni zločin u Europi od Drugog svjetskog rata, nego i kao presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i provodili".

“Istim onima koji su od imena Ratka Mladića napravili ratni poklič huligana i kriminalaca, koji bi takve zločine bili spremni ponoviti. Oni su te planove kovali u Beogradu, a ne na Palama”, navode iz LSV-a, sugerirajući kako tu “zločinačku organizaciju i njihovu krivnju nipošto ne treba dovoditi u vezu s čitavim narodom”, jer bi to bilo nepravedno i neistinito.

Reakcije iz Republike Srpske: Dodik Mladića smatra herojem, poglavar Islamske zajednice poziva Srbe na suočavanje s prošlošću

Gotovo svi srpski dužnosnici u tijelima vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj bez obzira na međusobne prijepore u srijedu su bez ikakve rezerve branili Ratka Mladića koji je zbog ratnih zločina osuđen na doživotni zatvor ignorirajući tako pozive da se suoče s činjenicom kako je riječ o individualnoj odgovornosti koja bi trebala poslužiti za konačno utvrđivanje istine o ratu i pomirenje na toj osnovi.

Među onima koji su na to pozvali bio je i poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu Husein Kavazović, koji je ocijenio kako je presuda Mladiću prilika da se svi, a posebice Srbija ali i dužosnici i među bosanskim Srbima, suoče s prošlošću.

"Jedino istina o onome što se ovdje događalo može biti osnova za povratak pomirenja", izjavio je Kavazović kako ga citira agencija Fena.

Dodao je kako pomirenja neće biti nastavi li se s glorificiranjem zločinaca i politika koje su rezultirale zločinima.

Udruge koje okupljaju bivše pripadnike vojske bosanskih Srba u Istočnom Sarajevu su, nakon izricanja presude Mladiću, pokušale organizirati prosvjedno okupljanje, no na njihov poziv odazvalo se tek pet osoba koje su ulicama prošetale gotovo nezamijećene s ranije pripremljenim transparentima na kojima su bile poruke poput one "Stidi se, Europo" i "Naš heroj".

No, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je i ranije veličao Mladića, presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koju je nazvao "sramotnom", iskoristio je kao povod za nove hvalospjeve sada već osuđenom ratnom zločincu.

"Ova presuda osnažit će stajalište srpskog naroda da je Mladić heroj i patriot", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci, dodajući kako je presuda Mladiću udarac za BiH i novi dokaz da ta država ne može opstati pa se sada valja boriti za "RS i njenu državnost".

Dodao je kako haaške presude "ne mogu utjecati na činjenice", a Mladiću, tvrdi Dodik, može suditi samo povijest, a ne neki sud.

Dodik je izrazio čuđenje što je za ratne zločine u BiH pred ICTY-em do sada osuđeno 90 Srba, dok je za zločine nad Srbima tamo optuženo "samo 9 Bošnjaka i samo 28 Hrvata", što je za Dodika dokaz kako je ICTY nepravedan.

Najavio je kako će stoga zatražiti da se iz školskih udžbenika u RS iz sadržaja izbaci sve što se odnosi na ICTY i njegov rad.

Iako Dodikov politički protivnik, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić u sličnom je tonu kazao kako je ovom presudom nastavljena "negativna politika prema Srbima".

"Haški tribunal ostat će upamćen po tome da nije dijelio pravdu, već politiku", kazao je Ivanić ustvrdivši kako će sve to dovesti do novih političkih sukoba.

I Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), koja je dio vlasti na razini BiH, a najveća je oporbena stranka na entitetskoj razini, ocijenio je kako presuda Mladiću ne može biti doprinos pomirenju.

"Mladić nije jedini Srbin koji je, na ovakav ili sličan način, postao žrtva Haškog tribunala", zaključio je Govedarica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:04