OFENZIVA PROTIV IS-a

ŠIRE SE GLASINE DA SU RUSI U SIRIJI BACILI 'TATU SVIH BOMBI' Najsnažnija nenuklearna bomba na svijetu izbrisala ISIS-ovce s lica zemlje?

 
Amerikanci su nedavno u Afganista bacili 'Majku svih bombi'
 Screenshot / YOUTUBE

Svjetskim tiskom počele su se širiti glasine da je ruska vojska u Siriji bacila najveću, najsnažniju nenuklearnu bombu na svijetu. Navodno ju je bacila nedaleko od sirijskog grada Deir al-Zora. Bomba je poznata pod nadimkom “otac svih bombi”. Prvi put je testirana 2007. godine i tada su Rusi tvrdili “da se može usporediti s nuklearnom bombom”.

Inače radi se o bombi koja je iste klase kao i američka verzija, tzv. Majka svih bombi, a koja je nedavno bačena na Afganistan. U Deir al-Zoru trenutno traje velika ofenziva protiv IS-a koju vodi sirijski režim potpomognut ruskim zračnim napadima. Riječ o prvoj pravoj ofenzivi koje su vlasti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada poduzele protiv te ekstremističke skupine. Ona pak se nalazi na koljenima. Sirijska prijestolnica njena kalifata je pred padom, iračku - Mosul - je nedavno izgubila. Sve svoje preostale kapacitete navodno je koncentrirala upravo u Deir al-Zoru i okolici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:11