PROPAST PREGOVORA

Sirijske snage žestoko napale pobunjenike

Prema ocjeni promatrača, primirje koje su krajem veljače inicirale Sjedinjene Države i Rusija "više ne postoji" nakon brojnih kršenja
Civil defence members rest amid rubble of damaged buildings after an airstrike on the rebel-held Tariq al-Bab neighbourhood of Aleppo, Syria April 23, 2016. REUTERS/Abdalrhman Ismail TPX IMAGES OF THE DAY
 Reuters / REUTERS

ALEP - Sve češći zračni udari sirijskog režima na pobunjenička uporišta u kojima je u 48 sati poginulo više od 50 ljudi, stubokom su poremetili primirje u Siriji u trenutku kada su zapeli mirovni pregovori.

Usto, kako navodi službena sirijska agencija Sana, troje civila je poginulo a 17 je ranjeno u pobunjeničkoj ofenzivi na četvrti u rukama režima u Alepu, na sjeveru zemlje.

Direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR) Rami Abdel Rahman drži da primirje koje su krajem veljače inicirale Sjedinjene Države i Rusija "više ne postoji" nakon brojnih kršenja kako sa strane pobunjenika, tako i režima predsjednika Bašara al Asada.

Primirje je bilo prvi korak prema eventualnom rješenju tog sukoba u kojemu je od ožujka 2011. poginulo više od 270.000 ljudi.

U subotu su snage sirijskog režima bombardirale istočne četvrti Alepa koje kontroliraju pobunjenici.

Najsmrtonosniji napad se dogodio u Tarik al Babu, u kojemu je poginulo 12 civila, rekao je za AFP mjesni čelnik civilne obrane. Najmanje je devetero civila ranjeno u drugim napadima, navodi isti izvor.

U subotu su spasioci izvlačili ljude zatrpane u ruševinama nakon bombardiranja.

Nakon tjedana mira koji su stanovnicima omogućili da predahnu, ovo je drugi dan da režim rijetko viđenom silinom gađa pobunjeničke četvrti u Alepu. U petak je već bilo 25 poginulih civila.

U subotu je u bombardiranju vladinih snaga u Dumi, pobunjeničkom uporištu sjeveroistočno od Damaska, poginulo 13 ljudi, među njima dvoje djece.

U Ženevi su mirovni pregovori zašli u slijepu ulicu.

Pregovori su u načelu trebali trajati do srijede, ali se ne očekuje nikakav napredak budući da je u ponedjeljak glavna oporbena skupina koju zastupa Visoki pregovarački odbor (HCN) "službeno" prekinula svoje sudjelovanje.

U Ženevi je ostao samo režim, druge oporbene skupine i "tehnička" ekipa HCN-a.

Usprkos takvoj situaciji, UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura izjavio je da se pregovori nastavljaju.

"Opetovano odbijanje režima da razgovara o političkoj tranziciji koja isključuje predsjednika Asada i uporno traženje oporbe da predsjednik ode s vlasti, doveli su u diplomatsku slijepu ulicu koja nužno vodi obnovi sukoba", rekao je analitičar Sufana, skupine za procjenu rizika.

U tom ratu u kojemu se bore sve sastavnice sirijskog društva, u subotu se predstavnici vlade trebaju sastati s čelnicima sirijskih Kurda kako bi se zaustavile borbe u Kamišliju, na sjeveroistoku Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:46