STOPAMA FRANCUSKE

'SITUACIJA S IZBJEGLICAMA NE SMIJE SE PONOVITI' Kancelarka Merkel također se založila za zabranu nošenja burke!

Angela Merkel
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angela Merkel rekla je u utorak, na početku dvodnevnog stranačkog kongresa CDU-a u Essenu, kako se situacija s izbjeglicama iz ljeta 2015. više ne smije ponoviti.

Ona se u svom govoru također založila i za zabranu burke u Njemačkoj i bolju integraciju stranaca.

„Situacija poput one iz ljeta 2015. se ne može i ne smije ponoviti“, rekla je Merkel u svom središnjem obraćanju poslanicima CDU kongresa u Essenu. Istodobno je naglasila da svakome kome je potrebna pomoć ona u Njemačkoj treba biti i pružena.

„Svaki pojedinac mora biti tretiran kao ljudsko biće. Svaki pojedinačni slučaj se mora ispitati“, rekla je njemačka kancelarka koja je dodala i kako se odnosom prema izbjegličkoj krizi 2015. Njemačka „pokazala u najboljem svjetlu“.

Osvrćući se ne rat u Siriji Merkel je trenutno stanje u Alepu nazvala „sramotom“ i istodobno kritizirala pasivnost društva prema onome što se događa u tom gradu.

„Nešto nije u redu s političkim mjerilima kada tisuće na ulicama prosvjeduje protiv TTIP-a, a zbog pokolja u Alepu gotovo nitko ne digne glas“, rekla je Merkel uz odobravanje poslanika.

Ona se istodobno založila za bolju integraciju stranaca u Njemačkoj i shodno tomu za mjere koje stoje na putu bolje integracije poput zabrane nošenja burki. Merkel smatra da burke i prekrivanje lica treba zabraniti gdje god je to zakonski moguće.

„U našem društvu vrijedi pravilo: pokazati lice. Zato skrivanje lica nije prikladno, ono treba biti zabranjeno“, poručila je Merkel popraćena gromoglasnim pljeskom okupljenih.

Ona je kritizirala i govor mržnje na Internetu i širenje nekih ideja koja nisu sukladne životu na Zapadu.

„Imam osjećaj da je mnogima koji već godinama žive ovdje prijeko potreban integracijski tečaj“, zaključila je predsjednica CDU-a.

S pogledom na 2017. i parlamentarne izbore za koje je nedavno najavila kandidaturu za kancelarku, Angela Merkel je zatražila podršku stranke.

„Morate mi pomoći. Niti jedan čovjek, kolikim god iskustvom raspolagao, sam nije u stanju promijeniti nabolje stvari u Njemačkoj, Europi i svijetu. A to također vrijedi za kancelarku Savezne Republike Njemačke“, rekla je Merkel.

„Mi smo narodna stranka centra i u vremenima poput ovih još više toga ovisi o nama“, poručila je predsjednica CDU-a poslanicima kongresa.

U svezi s Europom, Merkel je zaključila kako je trenutno u tijeku proces „pritisaka na temeljne vrijednosti“.

„Ja ću se zalagati za to da ove vrijednosti ostanu sačuvane“, rekla je Merkel.

U toku poslijepodneva Angela Merkel ponovno je izabrana za predsjednicu Kršćansko-demokratske unije i to na mandat od dvije godine.

Na stranačkom kongresu u Essenu dobila je 89 posto glasova delegata, unatoč njezinoj politici otvorenih vrata prema migrantima, a njen izbor pozdravljen je aplauzom od 11 minuta.

Merkel će tako predvoditi demokršćane na parlamentarnim izborima 2017. godine, prenosi AFP.

Podsjetimo, Merkel je prošlog mjeseca najavila da će se kandidirati za četvrti mandat kancelara na izborima koji bi trebali biti održani u rujnu 2017. godine. Za to će 'odskočna daska' biti upravo reizbor za predsjednicu CDU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38