SMRT STRIJELJANJEM

Sjeverna Koreja pogubila potpredsjednika vlade jer se u javnosti 'nije držao dovoljno uspravno'

Kim Jong-un
 KCNA / REUTERS

Sjeverna Koreja pogubila je potpredsjednika vlade zaduženog za obrazovanje i ukorila još dvojicu visokih državnih službenika, javljaju južnokorejski mediji.

Ako su navodi o najnovijem pogubljenju točne, nesretni Kim Yong Jin izgubio je glavu jer se nije držao dovoljno uspravno tijekom jednog javnog događanja, rekao je Reutersu dužnosnik južnokorejske vlade. Kim Yong Chol i još jedan njegov kolega prošli su mnogo bolje jer su dobili samo ukor i to zbog oholog ponašanja.

Navodno pogubljenje strijeljanjem dogodilo se sredinom kolovoza. Inače, Kim Yong Jin je postao potpredsjednik vlade 2012. godine nakon što je služio kao ministar obrazovanja. General Kim Yong Chol vodio je obavještajnu službu prije nego je ranije ove godine prešao na novu poziciju.

Informacija o novom pogubljenju u Sjevernoj Koreji stiže nedugo nakon vijesti o zamjeniku sjevernokorejskog ambasadora u Londonu koji je zajedno s obitelji prebjegao u Južnu Koreju te tako nanio težak udarac vladi Kim Yong-Una.

Sjeverna Koreja rijetko objavljuje vijesti o pogubljenjima, iako su državni mediji potvrdili pogubljenje Kimovog ujaka Jang Song Thaeka 2012. godine za kojeg se smatralo da je drugi najmoćniji čovjek u državi. Optužen je za frakcionaštvo i nanošenje štete sjevernokorejskoj ekonomiji.

Navodno je pogubljen i bivši ministar obrane, Hyun Yong Chol i to zbog veleizdaje, objavile su južnokorejske tajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:06