MANJE I VIŠE VRIJEDNI

SKANDALOZNA BROŠURA KOJA JE ŠOKIRALA CIJELU DRŽAVU Trudnicama savjetuju izbjegavanje mesa, jaja i pohotnih misli: 'Ovo je nacionalna sramota'

 Profimedia, Alamy

Indijska je vlada izdala brošuru sa savjetima trudnicama gdje između ostalog stoji da bi trebale izbjegavati meso, jaja i pohotne misli. Liječnici se slažu da je savjet skandalozan, čak i opasan s obzirom na konzervativno i siromašno indijsko društvo. Žene su često posljednje u nizu kad se dijele obroci ili za primanje zdravstvene zaštite u tradicionalnom patrijarhalnom društvu, piše Guardian.

Pothranjenost i anemija (manjak željeza u krvi) osnovni su razlozi zašto se Indija nalazi na samom vrhu država s najvećim postotkom smrtnosti uzrokovane komplikacijama u trudnoći ili pri porodu. Prema službenim podacima tijekom 2015. 174 od 100.000 trudnoća rezultiralo je smrću majke. No, i to je pomak u odnosu na nekoliko godina ranije kad je ta brojka iznosila 205 smrtnih slučajeva. Za usporedbu, prema podacima Unicefa Kina bilježi 27 smrtnih slučajeva na 100.000 trudnoća, a SAD 14.

‘Vlada dijeli neznanstvene i iracionalne savjete umjesto da osigura siromašnim trudnim ženama dovoljno hrane i obroka te adekvatnu zdravstvenu skrb’, rekao je ginekolog Arun Gadre.

Vladina brošura nazvana ‘Majka i briga o djetetu’ u potpunosti ignorira široko prihvaćeno medicinsko mišljenje da prehrana bogata proteinima može biti samo korisna trudnicama, ali i to da je prakticiranje seksualnih odnosa savršeno sigurno, kažu liječnici. U brošuri se također naglašava da bi žene trebale potisnuti ‘pohotne misli’ te gledati slike lijepih beba i od toga izvući korist.

‘Trudnice bi se trebale distancirati od žudnje, ljutnje, vezanosti, mržnje i pohote’, piše u brošuri.

Ministar zdravlja branio je proizvod svoje vlade tvrdeći da sadrži ‘mudrost koju su skupljali stoljećima’ te da ne savjetuje direktno suzdržavanje od seksa, nego samo od pohotnih misli. ‘Brošura objedinjuje relevantne činjenice prikupljene s raznih područja medicine’, rekao je ministar Shripad Naik.

‘Ovo je nacionalna sramota. Ako će i dalje smanjivati kvalitetu obroka i broj kalorija trudnicama promovirajući vegetarijanstvo i tražeći od njih da prestanu jesto jaja i meso, situacija će se pogoršati. To je apsurdan savjet u zemlji kao što je Indija’, dodao je Gadre.

Gotovo trećina indijskog stanovništva živi s manje od dva dolara dnevno. Oni koji pojedu više od jednog obroka dnevno smatraju se sretnima, a žene se često odriču svojih obroka u korist djece ili muževa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:21