RASPRAVA

Slovenski koalicijski partneri ponovo o arbitraži s Hrvatskom: 'Provest ćemo presudu prije ili kasnije'

Karl Erjavec
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Koalicijski partneri u slovenskoj vladi razgovaraju u ponedjeljak poslijepodne o sporu s Hrvatskom oko granične arbitraže, a ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako će presuda biti provedena "prije ili kasnije". "Arbitražna odluka će prije ili kasnije biti provedena, jedino je pitanje koliko će na sadašnjem stajalištu tvrdoglavo ustrajati premijer Plenković", rekao je šef slovenske diplomacije uoči sastanka.

Pohvalio je odluku premijera Mire Cerara da odustane od odlaska u Zagreb nakon što je Plenković prošlog tjedna u UN-u rekao da Hrvatska ne priznaje arbitražu i optužio Ljubljanu za nepoštivanje međunarodnog prava. "Nadam se da će hrvatski premijer shvatiti da njegova politika ne vodi nikamo. I Hrvatska će dugoročno morati priznati da arbitražna presuda i međunarodno pravo vrijede", kazao je Erjavec koji je sa svojom strankom umirovljenika glavni parrtner u trostranačkoj koalicijskoj vladi.

Na pitanje hoće li o nastupu hrvatskog premijera u UN-u obavijestiti potpredsjendika Europske komisije Fransa Timmermansa, kako je to najavio prije par dana, Erjavec je kazao da za to ne vidi potrebe. "Krajem tjedna održava se neformalno zasjedanje lidera članica EU pa mi se to ne čini potrebnim", rekao je Erjavec.

Dodao je međutim kako očekuje živu aktivnost Cerara na obavještavanju dužnosnika Komisije i čelnika drugih država o tome da dijalog s Hrvatskom o provedbi arbitražne odluke više nije moguć. Erjavec smatra da Slovenija ima puno mogućnosti da dođe do provedbe arbitražne odluke.

"Najprije moramo implementirati onaj dio arbitražnog rješenja koji možemo provesti sami, u prvom redu granicu na moru", kazao je Erjavec, dodavši da je vrijeme značajan čimbenik jer uskoro u Piranskom zaljevu počinje puna sezona ribolova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:48