BANDA S MAGLIANE

Slučaj misterioznog nestanka djevojčice: Vatikan odobrio ekshumaciju luksuznog groba mafijaša

 AP Photo/Roberto Monaldo, Lapresse

RIM - Grob vođe ogranizirane okrutne mafijaške rimske "Bande s Magliane" bit će otvoren unutar crkve u Rimu kao dio istrage u jednoj od najdužih misterija Vatikana. Naime, 1983. godine nestala je kćer jednog Vatikanskog zaposlenika.

Tužitelji, policija i Pietro Orlandi, brat nestale djevojčice Emanuele, stigli su u crkvu Sant'Apollinare, okruženu policijom i televizijskim kamerama, gdje bi trebala biti izvršena ekshumacija groba Enrica De Pedisa.

De Pedis je ubijen 1990., a njegova djevojka kazala je kako je on oteo Emanuelu Orlandi. Nepoznati pozivatelj je pak 2005. u jednoj telelevizijskoj emisiji rekao kako odgovor na nestanak djevojčice leži u njegovom grobu.

Pod pritiskom razrješenja slučaja, iz Vatikana su prošlog mjeseca rekli kako nemaju prigovora na otvaranje groba.

Emanuela Orlandi imala je 15 godina kada je 1983. godine nestala nakon što je napustila obiteljski dom u Vatikanu i otišla na sat glazbene umjetnosti u Rim. Njezin otac bio je zaposlenik Svete Stolice.

Njezina se otmica svojevremeno povezivala i sa pokušajem atentata na Papu Ivana Pavla II., koji se dogodio 2 godine ranije.

Sumnjalo se također i na to je li Vatikan potpuno surađivao u istrazi. U izjavi prošlog mjeseca, glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi, naglasio je kako je Sveta Stolica učinila sve što je bilo moguće kako bi pomogla razriješiti slučaj.

Pietro Orlandi je rekao kako je ekshumacija jedan korak naprijed u istrazi nestanka njegove sestre.

Otkako je taj lokalni mafijaš pokopan na vrlo neobičnom mjestu - u važnoj crkvi pokraj ostalih kardinala - o grobnici De Pedisa puno se spekulira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:41