ODLUČNE MJERE

SMIJENJENA VLADA U KATALONIJI, NJEZINOM ČELNIKU PRIJETI HAPŠENJE Vlast u Madridu pokrenula proces kakav nije viđen u demokratskoj Španjolskoj

 
Mariano Rajoy
 Sergio Perez / REUTERS

>>> NOVO 13:39 Španjolska vlada na čelu s premijerom Marianom Rajoyjem aktivirala je članak 155 Ustava kojim se dozvoljava pokretanje postupka suspenzije ovlasti autonomne regije Katalonije. Rajoy, doduše, kaže kako nije riječ o oduzimanju autonomije, nego o vraćanju normalnosti u regiju koja je nedavno organizirala referendum o neovisnosti, koji je proglašen protuustavnim.

Rajoy je objavio da je vlast u Madridu odlučila smijeniti regionalnu vlast na čelu s predsjednikom Carlesom Puigdemontom, a unutar sljedećih pola godine moraju se održati prijevremeni regionalni izbori.

Španjolska ministarstva trebala bi preuzeti nadležnost nad funkcijama koje sada obavlja katalonska vlada, što uključuje ostavke aktualnih članova regionalne vlade. Rajoy inzistira da ovo nije oduzimanje autonomije Kataloniji, nego samo vraćanje 'normalnosti' u regiju, a dodaje i da zasad neće raspustiti regionalni parlament, koji u sljedećem periodu neće smjeti donijeti nijednu odluku suprotnu španjolskom Ustavu.

Javni katalonski mediji bit će pod upravom Madrida, odlučeno je u subotu na sastanku ministara u Madridu koji je trajao tri sata.

Rajoyjeva odluka još mora proći kroz Senat, gornji dom španjolskog parlamenta, da bi stupila na snagu. Glasanje se ondje očekuje 27. listopada.

- Morali smo uvesti članak 155. To nikada nije bila naša želja niti namjera. On se uvodi samo u izvanrednim situacijama. Aktivirali smo ga jer niti jedna vlada ne bi mogla dopustiti kršenje zakona, rekao je Rajoy.

Četiri su cilja primjene članka, prvi put aktiviranog od uvođenja demokracije u Španjolsku prije 39 godina.

- Vratiti vladavinu zakona, vratiti situaciju u normalu i suživot, nastaviti s gospodarskim oporavkom te organizirati izbore u Kataloniji, rekao je Rajoy novinarima.

- Ovo je bio jednostrani proces katalonske vlade koji je tražio sukob, koji nas je pritiskao da prihvatimo nešto što nismo htjeli niti mogli prihvatiti, rekao je, referirajući se na referendum proveden 1. listopada.

El Pais javlja da je, u slučaju da predsjednik Katalonije Puigdemont ostvari najavu da će proglasiti neovisnost, koju je nakon referenduma odgodio, moguće njegovo uhićenje. Proglase li ga krivim za pobunu protiv državnih vlasti, mogao bi završiti u zatvoru na 30 godina.

------------------------------

Španjolski premijer Mariano Rajoy i njegovi ministri usuglašavaju u subotu seriju izvanrednih mjera za intervenciju u Kataloniji gdje je regionalna vlada pokrenula proces "pobunjeničkog, sistemskog i svjesnog neposluha" koji se "ne može prolongirati", izvijestila je španjolska vlada.

Bit će to prvi put nakon četiri desetljeća da mlada španjolska demokracija uvodi izvanredne mjere kojima središnja država preuzima nadležnost regionalne vlade.

Sastanak u Madridu počeo je u 10 sati no još uvijek nisu poznati detalji mjera. Pretpostavlja se da središnja vlada namjerava preuzeti kontrolu nad unutarnjim poslovima, policijom, financijama, informacijskim sustavom i javnim medijima. Nakon sastanka se očekuje očitovanje vlade.

Španjolska vlada je u distribuiranom dokumentu navela da će restaurirati red u skladu s ustavom, osigurati neutralnost institucija, garantirati javne usluge i gospodarsku aktivnost i sačuvati prava stanovnika.

Vlada u Madridu tvrdi da je sadašnja situacija "neodrživa" i da se "ne može prolongirati" te da je upravo članak 155. ustava način kako ju obuzdati. Njime želi zaustaviti katalonsku vladu na putu prema proglašenju nezavisne republike Katalonije koja nije bila proglašena prošli tjedan nakon održavanja referenduma na sjeveroistoku Španjolske. Članak nikada nije korišten od stupanja na snagu ustava 1978.

Mjere podržavaju vladajuća Narodna stranka desnog centra i Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), koje se izmjenjuju na vlasti u Španjolskoj posljednja četiri desetljeća. Imaju potrebnu većinu da mjere budu odobrene u parlamentu.

Mjere bi mogle stupiti na snagu 27. listopada kada se očekuje glasanje u gornjem domu parlamenta, zaduženom za teritorijalna pitanja.

Skupina Anonymous srušila stranicu ustavnog suda

Aktivistička skupina Anonymous srušila je u subotu ujutro internetsku stranicu španjolskog Ustavnog suda, koja je u međuvremenu ponovno u funkciji, te najavila nove akcije s ciljem "obrane slobode u Kataloniji".

Kada su korisnici ujutro htjeli otvoriti stranicu pisalo je "ne može se pristupiti ovoj internetskoj stranici".

"Pravda stiže. Španjolska, budi spremna. Kibernetički napadi se pune: 99 posto", objavio je u petak navečer na Twitteru korisnik Nama Tikure u ime Anonymousa, "nekoliko sati prije početka operacije 'Slobodna Katalonija'".

Ta je skupina 24. rujna najavila napade. Dosad su se fokusirali na podatke španjolske nacionalne policije i španjolske vlade.

Španjolski Ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma u Kataloniji 1. listopada obrazlažući odluku nezakonitošću referenduma. Takva izjašnjavanja su dopuštena jedino na razini čitave Španjolske, ali ne i na razini njenih 17 autonomnih pokrajina.

Internetska stranica Ustavnog suda opet je proradila u 10.30 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:48