KADROVSKI PROBLEMI U KREMLJU

Smjenjuje li Vladimir Putin svoga odanog premijera Medvedeva?

 REUTERS

Zvijezda nekadašnje velike nade ruske političke scene Dmitrija Medvedeva počela je tamnjeti. Broji li sitno nekadašnji predsjednik Rusije i aktualni ruski premijer?

Naime, nekadašnji ljubimac nacije posljednjih se tjedana našao u središtu velikog političko-korupcijskog skandala koji bi ga, unatoč tome što je neupitni dio Putinova političkog establishmenta, mogao stajati pozicije u kremaljskoj hijerarhiji. Forum za borbu protiv korupcije (FBK), koji vodi oporbeni političar Aleksej Navaljni, objavio je intrigantni i kompromitirajući film o imovinskom stanju ruskog premijera. Film u trajanju od jednog sata objavljen je 2. ožujka na YouTubeu i ima više od 20 milijuna pregleda.

Nema zaštite

U njemu se minuciozno otkrivaju sve malverzacije, korupcije i sumnjive radnje kojima je Medvedev, kako kažu autori filma, došao do imovine vrijedne više od milijardu dolara. Zbog toga su se u brojnim ruskim gradovima 26. ožujka održali prosvjedi, najveći od 2012. godine. Navaljni je odležao 15 dana u pritvoru, mnogi ruski intelektualci digli su glas za prosvjednike i protiv brutalnosti policije, a u tom je tonu prošla i dodjela najveće ruske filmske nagrade Nika, koja je pandan Oscaru.

No, iznenađenje je bilo to što se kremaljska elita nije bacila u zaštitu Medvedeva. Štoviše, predsjednica Vijeća Federacije Valentina Matvijenko, nominalno treća osoba u Rusiji po važnosti, odmah iza Medvedeva, zatražila je da se ispitaju navodi iz filma te da se premijer očituje.

Anketa

Medvedev, očito neugodno iznenađen takvom reakcijom političke elite, razbolio se. Rusijom hara gripa. Nije bio na nekoliko važnih sastanaka vlade i Vijeća sigurnosti, a oglasio se, očito pritisnut, tek mjesec dana nakon uratka, i to kratko - da se radi o podmetanjima, glupostima i jeftinom skupljanju političkih bodova.

Rezultati posljednjih istraživanja najjače ruske agencije Levada centar pokazuju da čak 45 posto Rusa nema ništa protiv njegove ostavke na položaj premijera, što neki već tumače pripremom terena za odstrel. No, ruski politolog Konstantin Kalačev kaže da ga Putin neće skinuti do kraja mandata. Prvo, zato što je to dio dogovora: Medvedev je bio odani formalni predsjednik koji je čuvao i popunjavao to mjesto za Putina između dva mandata, a Putin je čovjek od riječi.

Drugo, odreći se svog najbližeg suradnika zbog napada oporbe bilo bi svojevrsno priznanje malverzacija i procijenjeno kao poraz, ali i signal da bi oporba mogla krenuti u slični obračun i sa samim Putinom. Zbog toga će Medvedev, makar kao “živi politički mrtvac”, odraditi svoj mandat do izbora 2018. godine. A poslije sve - ionako - ovisi o Putinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25