RIJETKO UBOJSTVO

SMRT DJEVOJKE UZDRMALA ISLAND Nestala je prije osam dana, leš su joj našli na plaži, a onda su u akciju stupili specijalci iz Vikinške postrojbe

Policija na Islandu (ilustracija), nestala Birna Brjansdottir u krugu
 Ane Cecilie Blichfeldt / Wikimedia Commons / Islandska policija

Građani Islanda ostali su u šoku nakon što je na obali plaže na području Reykjavika pronađen leš 20-godišnje djevojke koju se osam dana vodilo kao nestalu, piše britanski Guardian.

S populacijom malo iznad 320.000 ljudi, Island ima jednu od najnižih stopa kriminala u cijelom svijetu - ubojstva su tamo iznimno rijetka, a policijski službenici ulicama patroliraju nenaoružani. Između 2000. i 2012. godine na Islandu je ubijeno 25 osoba, a stopa ubojstava iznosi samo 0.3 ubojstva na 100.000 stanovnika, što je značajno manje od svjetskog prosjeka, prema podacima Icelandmonitora. Dapače, riječ je o trećoj najnižoj stopi ubojstava na svijetu nakon Lihtenštajna i Singapura.

U ovom slučaju radi se o smrti Birne Brjansdottir koju policija iz Reykjavika istražuje kao ubojstvo, iako su u nedjelju u svojem izvješću napomenuli "kako još ne mogu potvrditi uzrok njezine smrti".

Brjansdottir je pronađena mrtva na plaži južno od glavnog grada Reykjavika nakon najveće potrage u povijesti Islanda, u kojoj je sudjelovalo više od 725 volontera, pišu islandski mediji.

Kao nestalom se vodila od 14. siječnja kad je posljednji put viđena nakon izlaska u barovima Reykjavika. Tog dana su nadzorne kamere na ulicama grada snimile Brjansdottir kako oko 5 sati ujutro sama šeće snježnim i maglovitim ulicama te kupuje kebab.

Islandska policija
Birne Brjansdottir

U vezi s njezinim nestankom i vjerojatnim ubojstvom uhićena su dva mornara s Grenlanda u dobi od 25 i 30 godina, a razlozi za njihovo zadržavanje u policiji su višestruki.

Prvo, cipele gospođice Brjansdottir pronađene su u luci Hafnarfjordur, južno od Reykjavika, nedaleko od pristaništa na kojem je bio vezan ribarski brod s Grenlanda Polar Nanoq s kojeg su dvojica privedenih mornara.

Drugo, nadzorne kamere su u noći nestanka mlade dame pokraj broda snimile crvenu Kiju Rio, identičnu onoj koja je zapažena na mjestu na kojem je Brjansdottir zadnje viđena. Treće, u crvenoj Kiji Rio, za koju se ustanovilo da su je unajmili uhićeni mornari, su tijekom potrage/istrage pronađeni tragovi krvi nestale gospođice Brjansdottir.

Nedugo nakon nestanka 20-godišnje Islanđanke Polar Nanoq je isplovio iz luke, ali ga je helikopterom sustigla elitna jedinica islandske policije, poznata pod nazivom Vikinška postrojba, zbog čega se brod okrenuo prema Islandu.

Kad se brod vratio u Reykjavik policija je ispitala posadu i zadržala dvojicu mornara zbog sumnje da su odgovorni za nestanak i potencijalno ubojstvo Birne Brjansdottir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:22