MANUEL NORIEGA

SMRT OMRAŽENOG PANAMSKOG DIKTATORA Špijunirao je za CIA-u i surađivao s narko-kartelima, nakon konačnog pada proveo je ostatak života u zatvorima

 REUTERS

Bivši diktator Paname Manuel Noriega preminuo je u dobi od 83 godine, objavio je aktualni predsjednik Juan Carlos Varela na Twitteru.

- Smrt Manuela Noriege zatvorila je poglavlje naše povijesti; njegove kćeri i njihove obitelji zaslužuju sprovod u miru, rekao je Varela.

Noriega je vladao Panamom od 1983. do 1989. Špijunirao je za CIA-u dok SAD nije izvela invaziju na Panamu i srušila njegovu vladu, čime je završila njegova kriminalna karijera u kojoj je surađivao sa vođama narko kartela, poput Pabla Escobara.

Nakon pogoršanja odnosa s Washingtonom, u Panamu je ušlo 28.000 vojnika koji su zauzeli Panama City i uhvatili Noriegu. Osuđen je na zatvor u SAD-u 1992. godine, no u trenutku smrti služio je zatvorsku kaznu u Panami zbog ubojstva.

Period od 1992. godine do danas proveo je u zatvorima u SAD-u, Francuskoj i Panami zbog ubojstava, reketarenja i šverca droge.

U ožujku je operirao tumor na mozgu, no došlo je do krvarenja u mozgu, te je od druge kirurške intervencije do smrti bio u komi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:19