VERBALNI NAPAD

ŠOKANTNE OPTUŽBE NA RAČUN NJEMAČKE KANCELARKE 'Što se mene tiče, ona je krivac za smrt moje majke!'

Riječ je o neugodnoj epizodi koja bi, ako se nastavi provlačiti kroz medije, mogla naštetiti kancelarki u biračkom tijelu njezinih kršćanskih demokrata
 Hannibal Hanschke / REUTERS

"Što se mene tiče, gospođa Angela Merkel je odigrala važnu ulogu u smrti moje majke", izjavio je za ZEITmagazin Walter Kohl, najstariji sin bivšega kancelara Helmuta.

Riječ je o izuzetno teškoj optužbi koja će izazvati nove probleme sadašnjoj kancelarki i čelnici Kršćansko-demokratske unije (CDU), i to prije svega unutar njezina biračkog tijela - sasvim je jasno da se njezin glavni konkurent, kandidat socijaldemokrata (SPD) Martin Schulz, neće baviti tom temom u kampanji.

Ujedinitelj

Helmut Kohl bio je na vlasti od 1982. do 1998. godine kad je izgubio izbore od SPD-a. Riječ je o jednom od najburnijih razdoblja njemačke povijesti poslije Drugoga svjetskog rata jer 1989. pada Berlinski zid, a zatim se 1990. ujedinjuju Zapadna i Istočna Njemačka. No, nakon poraza izbija veliki skandal u CDU jer je otkriveno da je Kohl primao donacije u gotovom novcu od nepoznatih izvora. Merkel, za koju je poznato da ju je u visoku politiku uveo upravo Kohl i zvao je "moja curica", tada je napisala otvoreni članak u uglednom Frankfurter Allgemeine Zeitungu u kojem je pozvala bivšeg čelnika da objavi više informacija o spornim donacijama. "Krajnje je vrijeme da CDU nauči stajati na nogama bez Kohla", napisala je tada Merkel i dodala kako je šutnja bivšeg kancelara tijekom skandala "naštetila stranci". Walter Kohl sada tvrdi da je "Merkel znala da pokreće lavinu koja bi mogla uništiti i moju majku i našu obitelj". Naime, Hannelore Kohl je tada već bila jako bolesna i osjetljiva na svjetlo pa već više godina nije smjela izaći na sunce. I 2001. godine je počinila samoubojstvo.

Bila je izdana

Walter Kohl čak ponašanje Angele Merkel naziva "ljigavim" jer je bila prijateljica s Hannelore. Walter izrijekom tvrdi da se njegova majka osjetila izdanom, da je za nju tekst Angele Merkel bio izuzetno bolan jer su se njih dvije povjeravale jedna drugoj. Nakon te afere Angela Merkel je došla na čelo CDU te, iako su je mnogi smatrali samo privremenim rješenjem, ostala na toj funkciji sve do danas, dakle punih 17 godina: prvo je ušla u sukob s Wolfgangom Schäubleom, koji je sebe vidio na toj funkciji, a onda su njih dvoje sklopili savez. Ako, pak, pobijedi na izborima u rujnu, tada će se izjednačiti s Kohlom po broju kancelarskih mandata - četiri. Helmut Kohl je o Angeli Merkel ružne riječi napisao i u svojim knjigama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:56