MISTERIJ LETA MS804

ŠOKANTNO IZVJEŠĆE FORENZIČARA Pregledao sam tijela putnika, jasno je da je riječ o eksploziji!

Vremena je sve manje, teorija o padu sve više, nesuglasice među istražiteljima sve veće...
Zrakoplov EgyptAira srušio se u Sredozemnom moru
 Reuters

NOVO: 11:05 Upravo je objavljeno da je službeni egipatski forenzičar zaključio kako pronađena tijela iz kobnog leta MS804 ukazuju na to da se u zrakoplovu dogodila eksplozija.

-------------

Nastavlja se potraga za avionom EgyptAira, unatoč kontradiktornim informacijama koje kolaju oko posljednjih trenutaka nesretnog leta.

Pet dana nakon što je nestao s rute iz Pariza prema Kairu, neki dijelovi aviona, pojasi za spašavanje, osobni predmeti putnika i ljudski ostaci su pronađeni. No i dalje nema crnih kutija, koje bi najbolje objasnile što se zapravo dogodilo na kobnom letu.

Cijeloj situaciji ne pomažu ni različita objašnjenja egipatskih i grčkih vlasti. Isprva je grčki ministar obrane Panos Kamemenos tvrdio da je zrakoplov ulaskom u egipatski zračni prostor 'najprije zanijeo za 90 stupnjeva ulijevo, a zatim je rotirajući se nadesno napravio pun krug'.

Ehab Azmi, šef egipatske kontrole letenja, izjavio je za AP da je avion normalno letio na visini od oko 11.000 metara prije nestanka s radara.

"Ta činjenica pobija ono što Grci govore o o iznenadnom gubitku visine (propadanju) aviona prije nestanka s radara", rekao je on.

Egipatski skužbenik je dodao da nije bilo nikakvih problema sa avionom kada je ušao u egipatski zračni prostor, gde je nekih minutu ili dvije praćen radarom, a zatim nestao.

Grci navode da su kontrolori zračnog prometa razgovarali s pilotom kada je ušao u grčki zračni prostor i tom prilikom je sve izgledalo normalno. Međutim, kada su ga pokušali ponovo kontaktirati u 02.27 po egipatskom vremenu pri ulasku u egipatski zračni prostor, uprkos ponovljenim pozivima, nisu dobili odgovor.

Borba s vremenom

Ako baš i ne štimaju podaci grčkih i egipatskih vlasti, što tek reći za suradnju Egipćana i Francuza. Njihovi timovi pokušavaju pronaći crne kutije na dubinama od oko 2.000 metara, prije nego li iscure baterije.

'Imaju 30 dana za pronalazak kutija. Nakonm tog vremena sve će biti puno teže, jer kutije više neće emitirati singal po kojem ih je lakše pronaći', kaže CNN-u Justin Green, stručnjak za avio sigurnost.

Predstavnik obitelji nastradalih francuskih putnika nije zadovoljan suradnjom s Egipćanima. 'Ne znam da li se Egipćanima može vjerovati. Francuska vlada mora napraviti pritisak kako bi se nastavila potraga i identifikacija tijela', kaže Stephane Gicquel.

Ovo nepovjerenje prema Egipćanima vlada još od 2004. i nesreće aviona koji je prevozio većinom francuske turiste iz odmarališta u Sharm el-Sheikhu.

U nedjelju su egipatske vlasti poslale podmornicu u potragu za crnim kutijama, no i Francuzi su u ponedjeljak popodne stigli sa svojom podmornicom Jacoubet, koja je opremljena posebnom opremom za hvatanje signala

Teorije

Obzirom na vrlo malo fizičkih dokaza, sve terije o padu leta MS804 ostaju otvorene: od napada bombom, do tehničkog kvara i greške pilota pa sve do namjernog sudara.

Za sada ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost za pad aviona, javile su egipatske vlasti. Također, niti provjera svih putnika nije našla nikakve dokaze da je netko od njih terorist. Prije nego li je avion poletio iz Pariza za Kairo prošao je sve tehničke provjere, a nije bilo nikakvih problema ni na njegovim priojašnjim letovima u Eritreju i Tunis.

Dakle, potraga i dalje traje, vremena je sve manje, a možda je najbolje zasad poslušati savjet francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Marc Ayraulta koji je rekao obiteljima putnika kako 'ni jedna terija nije isključena'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:46