NEOPHODNI REZOVI

Španjolskoj 100 milijardi eura u zamjenu za stroge mjere štednje: Režu se plaće i božićnice, diže se PDV

 AP Photo/Andres Kudacki

MADRID - Španjolska je vlada najavila nove proračunske rezove kojima bi država u iduće dvije i pol godine trebala uštedjeti 65 milijardi eura, što iznosi 6,5 posto BDP-a.

Vlada premijera Mariana Rajoya na rezove se obvezala u zamjenu za pomoć Europske Unije za njezine banke. Još nije poznato koliko će joj novca trebati - prošli je mjesec dogovoreno da taj iznos neće prelaziti 100 milijardi eura - ali već ovaj mjesec Španjolska će dobiti 30 milijardi. Iako se u početku spekuliralo da bi pomoć mogla ići izravno bankama i da se neće zbrajati u javni dug, to se nije dogodilo, jednako kao što se nisu obistinile ni teorije da u zamjenu za pomoć španjolska država neće morati provesti mjere štednje. Hoće, a jučer je Rajoy najavio i kakve.

Rezovi uključuju smanjenje plaća djelatnicima u javnom sektoru i parlamentarnim zastupnicima, kao i suspenziju božićnica u javnom sektoru. Osnovna stopa PDV-a će se povećati s 18 na 21 posto, a s 8 na 10 posto će porasti i snižena stopa za javni prijevoz, hotele i procesuiranu hranu. Samo će najniža stopa na kruh, lijekove i knjige ostati 4 posto. Nezaposleni će dobivati niže naknade, u lokalnim samoupravama proračun će se smanjiti za 3,5 milijardi eura, a broj vijećnika za 30 posto. Dvadeset posto manje novca iduće će godine dobiti i političke stranke i sindikati, a ubrzat će se i povećanje dobi za punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

- Živimo u ključnom trenutku koji će odlučiti našu budućnost ibudućnost naših obitelji, naših mladih, naše socijalne države. To je realnost. Nema druge, mi se moramo iskopati iz ove rupei moramo to učiniti što je prije moguće te nema mjesta našim fantazijama ili improvizacijama zbog toga što nema izbora - rekao je zastupnicima Rajoy te poručio da se mjere moraju donijeti “bez odgađanja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57