BJEŽAO U EKVADOR

SPEKTAKULARNA AKCIJA U PERUU Pao šef balkanskog klana 'Amerika', čovjek s 10 identiteta

Ilustracija
 Enrique Castro-Mendivil / REUTERS

Vođa balkanske mafijaške skupine "Amerika" Zoran Jakšić uhićen je u spektakularnoj akciji prilikom bijega iz Perua u Ekvador, javlja srpski Blic.

Prema policijskim informacijama, Jakšić ima najmanje deset identiteta i za njim traga čak 25 zemalja, među kojima su Njemačka, Argentina, Grčka, Australija i Amerika.

Peruanski dužnosnici kažu da je Jakšić avionom prebačen u Limu.

- Pretpostavlja se da je taj čovjek financijer međunarodne bande koja krijumčari drogu u Europu, a kriminalne veze ima i u Meksiku i SAD - rekao je Luis Pantoja, šef peruanske Direkcije za borbu protiv droge.

Jakšić slovi za jednog od vođa skupine "Amerika", koja je u Beogradu devedesetih godina potisnula čuveni voždovački klan.

O skupini policijski dosje postoji još od 1997. godine, kada je na nikad rasvijetljeni način nestao njezin osnivač Vojislav Raičević poznat pod nadimkom Voja Amerikanac.

Ta organizacija je kasnije imala zajedničko srpsko-crnogorsko vodstvo: iz Srbije su je vodili Mileta Miljanić i Zoran Jakšić, iz Crne Gore Brano Mićunović (kojega se u Crnoj Gori smatralo jednim od vođa nacionalne mafije, iako je lani on skinut s Interpolove tjeralice), a operativni vođa na terenu je bio Duško Mićunović, brat Brana Mićunovića, koji je na popisu klana Amerike dulje od deset godina, još od vremena kada ju je formirao Vojislav ‘Voja Amerikanac’ Raičević, okrivljen za više od dvadeset ubojstava u Srbiji i Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:20