NEMA MIRA U BIH

SPORNI REFERENDUM Izetbegović: Dodik je prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima i Hrvatima

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

MOSTAR - Predsjedavajući predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prešao 'crvenu liniju' kada je Bošnjacima u RS-u poručio da trebaju glasovati na referendumu o danu tog entiteta ako ondje žele živjeti, prenose u utorak mediji.

"Mislimo da je Dodik zaista prešao crvenu liniju prijetnjom Bošnjacima da, ukoliko žele živjeti u RS-u, onda trebaju sudjelovati na referendumu koji ih diskriminira, diskriminira i Bošnjake i Hrvate“, rekao je Izetbegović, predsjednik najsnažnije bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) nakon sjednice stranačkog čelništva u ponedjeljak navečer.

Ustavni sud BiH donio je odluku o ukidanju dana RS-a 9. siječnja, kada je 1992. održana srpska skupština što je praktično bio pokušaj odvajanja dijela BiH i njegovog ostanka u krnjoj Jugoslaviji sa Srbijom.

Srpski predstavnici u BiH jednoglasno su izglasali da se održi referendum u RS-u o nastavku obilježavanja toga događaja kao dana entiteta. U međuvremenu je Dodik poručio da i Bošnjaci trebaju izaći na referendum ako žele nastaviti živjeti u tome entitetu.

Nakon tih izjava, upitno je li Izetbegović spreman razgovarati s Dodikom oko nastavka europskog puta BiH i aranžmana s MMF-om, što je najavljeno prošlog tjedna,

"U Banju Luku zasad nećemo ići, ali se možemo naći i negdje drugdje, ukoliko uopće dođe do nastavka razgovora poslije teških izjava Milorada Dodika“, rekao je čelnik SDA.

Iz te su stranke pozvali Bošnjake, ali i Srbe da ne sudjeluju na referendumu koji smatraju protudaytonskim, a od međunarodne uprave zatražili da reagira na prijetnje predsjednika RS-a Dodika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:08