KRENULI NA PROSLAVU VIDOVDANA

Srbija na rubu, Kosovo vrije: Žestok sukob srpskih navijača i kosovske policije. Ranjeno 52 ljudi

Do sukoba je došlo nakon što je policija navijačima zabranila ulaz u Kosovo
 AP

NOVO 17:25 Broj ranjenih osoba u žestokom sukobu na srpsko-kosovskoj granici narastao je na 52. Sukob je izbio između pripadnika kosovske policije i skupine srpskih građana koji su putovali na Gazimestan, a prema tvrdnjama pojedinih medija u Srbiji, pritom su ispaljeni i bojevi meci.

12:20 Kosovski ministar policije Bajram Redžepi izjavio je za Radio slobodna Europa kako su pripadnici kosovske policije ozlijeđeni u pokušaju da onemoguće prelazak grupe Srba na Kosovo, koji su policajce gađali kamenjem.

- Vratili smo natrag grupu poznatu kao 'Delije', koji su inače poznati kao nacionalisti, rekao je Redžepi.

- U tom slučaju ozlijeđeno je nekoliko policajaca i uglavnom se radi o ozljedama nanesenim bačenim kamenjem.

Prema Redžepiju, "čula se i pucnjava iz vatrenog oružja, ali je ona dolazila iz pravca Srbije".

12:12 Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i kosovske policije na graničnom prijelazu Merdare na jugu Srbije prema Kosovu.

Do sukoba je, kako izvješćuju beogradski i prištinski mediji, došlo rano jutros, kad skupini srbijanskih građana, koji su autobusom pošli ka kosovskom mjestu Gazimestanu kako bi obilježili srbijanski vjerski blagdan Vidovdan, nije dopušten ulazak na Kosovo.

Do izgreda je, kako prenose mediji u Beogradu, došlo nakon što ih je na Merdaru zaustavila kosovska policija i pokušala vratiti natrag, pri čemu su korišteni suzavac i gumeni meci, a ozlijeđeno je oko 20 civila.

Kosovski mediji na albanskom jeziku izvješćuju kako je kosovska policija blokirala prolaz skupini poznatoj kao ''Delije'' (navijači srbijanskog kluba Crvena Zvezda) te da je većina policajaca ozlijeđena kamenjem koje je ta skupina bacala na policiju.

Dodaje se kako su, prema prvim informacijama, ozlijeđena 24 pripadnika kosovske policije, te da su se tijekom sukoba čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

Pretpostavlja se da je skupina iz Srbije, koja se sukobila s policijom, bila krenula na Gazimestan radi obilježavanja 623. godišnjice Kosovske bitke, održane 28. lipnja 1389. godine.

12:05 Prema najnovijim informacijama ukupno je ranjeno 20 navijača, od kojih je deset poslano na odjel kirurgije u bolnicu Prokuplje. Jedan od navijača prevezen je u bolnicu u Nišu zbog rane u lumbalnom predijelu kralježnice, nanesene vatrenim oružjem.

MERDARE - Skupina navijača beogradskog nogometnog kluba Partizan sukobila se jutros s kosovskom policijom na administrativnom prijelazu Merdare, pri čemu je ranjeno osam ljudi, a navijači tvrde da se na njih pucalo bojevim mecima, izvijestio je Blic.

Navijači Partizana krenuli su na Gazimestan na proslavu Vidovdana, vjerskog blagdana koji se danas slavi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i koji za Srbe ima posebno povijesno značenje. Prema tvrdnjama jedog od navijača, koje prenosi Blic, skupina je bez problema prešla granicu, ali su je na Merdarama zaustavili kosovski policajci i počeli ih provocirati.

“Rekli su nam da tu nećemo proći i da nemamo što tražiti na Kosovu. Nakon toga je uslijedilo komešanje, a potom i tuča”, ispričao je novinarima jedan od ranjenih navijača D. B. koji tvrdi da je policija na njih pucala bojevim mecima. Kako piše Blic, dvojica lakše povrijeđenih prebačeni su u bolnicu u Kuršumliji, a teže povrijeđeni u Prokuplje. Doktor Zoran Vučković iz Interventnog centra u Prokuplju rekao je kako su na ozlijeđene dopremljene tamo ispaljeni hici iz vatrenog oružja, ali kako ne može potvrditi jesu li rane nanesene gumenim ili bojevim mecima.

Blic je ranije objavio vijest o još jednom incidentu na Kosovu koji se dogodio u ranim jutarnjim satima: nekoliko napadača pucalo je na punkt multietničke policije kod sela Dobrosin u općini Bujanova, pri čemu je lakše ranjen jedan od policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:58