TOMISLAV ŽIGMANOV

'Srbija treba tiskati 186 udžbenika na hrvatskom, to je uvjet za povlačenje blokade, ali u Srbiji se izgleda isplati imati antihrvatski stav'

 CROPIX

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u srijedu da bi Srbija trebala tiskati 186 udžbenika za sve razine obrazovanja na hrvatskom jeziku i da je to najbolji način za otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju u pristupnim pregovorima EU i Srbije, odnosno da Hrvatska povuče blokadu, javila je agencija Beta.

Zbog otvorenih pitanja u pregovaračkom procesu Srbije i EU, na koje je radi zaštite hrvatske manjine upozorila Hrvatska, Srbija u utorak nije mogla otvoriti Poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi.

Čelnik DSHV-a je podsjetio da je do sada objavljeno oko 90 udžbenika i da nije pokrivena kompletna srednja škola i predškolsko obrazovanje, kao i nacionalni dodaci za povijest, a da poseban problem predstavljaju udžbenici za hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.

Ističući kako to nije jedini problem, on je naveo da bi tek po osnivanju katedre za hrvatski jezik i književnost bile ispunjene pretpostavke za kvalitetno obrazovanje Hrvata, te da takve katedre imaju sve ostale nacionalne zajednice u Vojvodini.

'Potrebno je osnovati i lektorat, koji bi bio instanca za izdavanje licenci za nastavu na ovom jeziku, jer je sada gotovo dvije trećine nastavnika jezično nekompetentno, odnosno nemaju niti jednu verificiranu instancu da poznaju hrvatski jezik', rekao je za Betu Žigmanov, i dodao da treba razviti i sustav nadzora nad kvalitetom odvijanja nastave.

Na pitanje da li se odgovornost za problem s udžbenicima može pripisati i Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV), Žigmanov je rekao da takve optužbe dolaze od 'minornih osoba i organizacija', koji ne poznaju elementarne stvari u funkcioniranju države.

'Država Srbija je odgovorna, nikako HNV. To su zlonamjerne insinuacije koje služe za skretanje pozornosti s odgovornosti države, ministarstva prosvjete, Zavoda za izdavanje udžbenika, Agencije za razvoj obrazovanja. Oni trebaju osigurati sve uvjete da udžbenici budu tiskani', rekao je Žigmanov.

On je upozorio i da cilj Hrvatske nije da bude zapreka Srbiji u europskim integracijama i da o tome svjedoči i činjenica da je ona Srbiji poklonila kompletan prijevod svih europskih dokumenata i da je održala više od 100 seminara za nositelje vlasti na temu integracija.

'Ukoliko Srbija odgovori na upite koje je hrvatska strana uputila Europskoj komisiji, ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier rekao je da blokada može biti otklonjena već početkom sljedeće godine, tako da ne vidim zašto je tolika tenzija dignuta', rekao je Žigmanov.

Prema njegovim riječima, u Srbiji se 'izgleda isplati' imati antihrvatski stav, ali se zaboravlja da zbog toga građani hrvatske nacionalnosti koji žive u Srbiji, osjećaju pritiske i strah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:43