ŽIVOTNE DRAME

STANOVNICI ELITNE ČETVRTI IZBEZUMLJENI NAKON ŠTO IM JE PRODANA NJIHOVA PRIVATNA ULICA U KOJOJ ŽIVE 'Sada ćemo morati plaćati parking!'

 Google Maps

Stanovnici jedne od najprestižnijih četvrti u San Franciscu, gdje kuće koštaju milijune dolara, zbog poreza koji, ne znajući, godinama nisu plaćali, ostali su bez ulice koja je bila u njihovom privatnom vlasništvu, piše BBC.

Presidio Terrace sada posjeduju dva investitora, Tina Lam i Michael Cheng koji su za privatnu ulicu isplatili oko 90.000 dolara.

Ulicu u sklopu koje su i parkirna mjesta, prodao im je grad na javnoj dražbi zbog neplaćenog poreza od 14 dolara godišnje, čija se suma tijekom godina popela na ukupno 944 dolara.

Stanari sada više nisu vlasnici ulice, pločnika, stabala ili bilo čega na zajedničkom prostoru između njihovih kuća - a novim vlasnicima možda će morati plaćati parking.

Oni tvrde da o tom nisu znali ništa sve dok kupoprodaja nije završena, o čemu je jedan stanovnik načuo tek u svibnju ove godine.

Naime, aukcija se odvila 2015. godine putem interneta, a ulica je bila ponuđena među nekolicinom raznoraznih nekretnina.

- Posrećilo nam se - kazao je tada novi vlasnik, Cheng, novinarima. On i Tina Lam ponudili su više novca od ostalih i kupili ulicu bez da su je i vidjeli.

Sada razmišljaju što će učiniti sa svojom investicijom u sklopu koje posjeduju 120 parkirnih mjesta.

- Mogli bismo to dobro naplaćivati - zaključio je Cheng. No, neki stanovnici vjeruju kako će novi vlasnici ulicu zapravo htjeti prodati natrag stanarima, koji još uvijek smatraju da ta ulica treba pripadati njima, i tako profitirati.

Cheng je kazao za Mercury News da sada zapravo i sam razmatra mogućnost da sagradi kuću u toj ulici.

Odvjetnik stanara Scott Emblidge pak kaže kako su bili u šoku kada su saznali za prodaju i kako nisu znali ni za kakve neplaćene poreze.

Naime, mali porez godinama je slan na krivu adresu, a pošto stanari nisu dobivali račune, nitko nije ni plaćao, pojasnio je odvjetnik. Isto tako, nitko od njih nije dobio obavijest da je ulica završila na javnoj dražbi.

Emblidge smatra kako je prodaja nezakonita, te je zatražio sudsko saslušanje kako bi poništili prodaju.

Ipak, glasnogovornica poreznog ureda kazala je kako je sve gotovo.

- 99 posto vlasnika nekretnina u San Franciscu znaju što moraju činiti i plaćaju poreze na vrijeme, te vode računa o tome da su njihove adrese ažurirane.

Tina Lam u međuvremenu je porekla optužbe da sada namjerava izrabljivati stanovnike i kaže kako im se uopće ne žuri prodati ulicu.

- Zaista sam samo željela posjedovati nešto u San Franciscu jer volim taj grad, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:13