BITKA SVIH BITAKA

STIGLO NAJNOVIJE IZVJEŠĆE S PRVE CRTE BOJIŠNICE Evo kako napreduju Iračani, Kurdi i Amerikanci u velikoj ofenzivi protiv džihadista u Mosulu

 Azad Lashkari / REUTERS

Iračke vojne snage napreduju u nedjelju prema Mosulu unatoč pucnjavi snajperista i eksplozijama autobombi, nastojeći odbiti napade džihadista Islamske države u Kirkuku i drugdje u zemlji.

Gotovo tjedan dana nakon pokretanja ofenzive na drugi po veličini irački grad Mosul, oko 10.000 boraca suočeno je sa žestokim otporom nekoliko tisuća džihadista, kazao je jedan američki general.

Razvoj situacije izbliza prate Sjedinjene Države. Bagdad i Erbil, u iračkom Kurdistanu, tijekom vikenda je posjetio šef Pentagona Ashton Carter.

Kurdske su snage u nedjelju izvijestile da su u zoru napredovale prema Bashiqi, mjestu sjeveroistočno od Mosula.

Pešmerge su dobile uputu da se zaustave duž 20 km dugačke linije prema Mosulu. "Već su stigli onamo", rekao je američki vojni dužnosnik u subotu, dodavši da će se uporište utvrditi u idućih 48 sati.

Južnije traju borbe saveznih vojnih snaga koje nastoje ponovno preuzeti kontrolu nad Qaraqoshem, istočno od Mosula.

Na svim bojišnicama, ofenziva prema Mosulu je zadovoljavajuća, ocijenio je vojni zapovjednik protudžihadističke koalicije, američki general Stephen Townsend, dodavši da džihadisti pružaju "žestok otpor" koristeći uobičajene metode IS-a, poput brojnih eksplozivnih naprava, autobombi te navođenih protutenkovskih projektila", rekao je general.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13