BURA NA PACIFIKU

STRAH OD ŠPIJUNA MOGAO BI UNIŠTITI PROJEKT Australija odbija dati bolji internet državi u Tihom oceanu jer kabel postavljaju Kinezi

Plaža Visale, Solomonsko otočje
 StewyOz / CC/WIKIMEDIA

Spajanje Solomonskog otočja i Sydneyja 4,000 kilometarskim podmorskim internetskim kabelom moglo bi propasti jer je malena država u Tihom oceanu posao postavljanja kabela povjerila kineskoj tvrtki Huawei, piše The Sydney Morning Herald.

Budućnost ovog projekta sada visi u zrak jer Australija strahuje od uključenosti Huaweija u posao. Tehnološkom je gigantu naime bio zabranjen rad na australskoj Nacionalnoj podatkovnoj mreži zbog intervencije Australske sigurnosno-obavještajne agencije.

Direktor obavještajne agencije Australian Secret Intelligence Service Nick Warner navodno je o brigama Australije izvijestio premijera Solomonskog otočja Manasseha Sogavarea prilikom boravka u toj državi u lipnju povodom zatvaranja australske vojno-policijske misije Australije u Otočju.

Prema pisanju Fairfax Medije Australija podupire projekt jer bi postavljanje kabela i povezivanje sa Solomonskim otočjem značajno pomoglo gospodarskom razvoju malene otočne države. Brige Australije su počele kada je vlada Solomonskog otočja napustila planove da američko-britanska tvrtka postavi kabel i odlučila se za netransparentni dogovor s Huaweijem.

Kada je vlada Otočja sredinom 2016. promijenila prethodni dogovor, Azijska banka za razvoj povukla je sredstva iz projekta koja su bila namijenjena financiranju koncesije upravo zbog netransparentnosti dogovora s kineskom tvrtkom.

Ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop rekla je da australska vlada i vlada Solomonskog otočja o projektu postavljanja internetskog kabela pregovaraju već nekoliko mjeseci.

Podmorskim internetskim kabelom između Sydneyja i Solomonskog otočja ova bi mala država dobila pristup stabilnom internetu. Trenutno je u Solomonskom otočju svaki petstoti od približno 642 tisuće stanovnika pretplaćen na internet putem kabela, a svega 11 posto ukupne populacije koristi internet.

Međutim, prema pisanju The Sydney Morning Heralda, Australska vlada strahuje da ih Kina aktivno pokušava špijunirati. Bivši ministar obrane Australije David Richardson je prilikom odlaska s dužnosti u mirovinu rekao da 'nije tajna da je Kina iznimno aktivna kada je riječ o obavještajnim aktivnostima protiv Australije'.

Britansko-američka tvrtka koja je prvotno trebala postaviti kabel dobila je dopuštenje Australije da spoji Sydney i Solomonsko otočje. Azijska banka za razvoj je projekt u toj fazi podupirala, međutim kada je Solomonsko otočje napustilo taj pristup i odlučilo se za Huawei, Banka je povukla svoju potporu.

Huawei i ured premijera Solomonskog otočja nisu komentirali slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:15