SILICIJSKA DOLINA

STRAŠAN UDARAC MOĆNOJ TVRTKI KOJA JE PEGLALA SVOJ UGLAĐENI IMIDŽ GODINAMA Žena se požalila na seksualno zlostavljanje, a direktor joj dao otkaz

 
 REUTERS

Kad je u srijedu Volvo objavio da će do 2019. godine ugasiti proizvodnju automobila na fosilna goriva i da će svi novi modeli biti na električni ili hibridni pogon, mislilo se da je to loša vijest za američku tvrtku Tesla, poznatu upravo po proizvodnji automobila na električni pogon. Wall Street Journal objavio je naslov “Volvo šokirao Teslu”, dodajući kako tim smjerom idu i ostali, Jaguar, BMW, Ford, ali ne tako radikalno kao švedski proizvođač.

No, isti se dan pojavila još jedna vijest - dok je ova prva sastavni dio tržišne konkurencije, ova druga je ozbiljan udarac slici koju ta tvrtka i njezin osnivač Elon Musk grade o sebi. Londonski The Guardian objavio je priču gospođe AJ Vandermeyden, inženjerke, koja je još u ožujku ove godine uprla prstom u praksu diskriminacije po spolu, ali i spolnog zlostavljanja u kompaniji. Nakon što je ona otvorila to vrlo osjetljivo pitanje u svijetu koji se silno trudi zatvoriti procijep koji postoji između drukčijeg odnosa poslodavaca prema ženama u odnosu na muškarce - prije svega, problematika nižih plaća za žene na istim položajima i s istim kvalifikacijama kao i muškarci - javilo se još najmanje 20 žena.

A on ima kćeri

Na sastanku koji je sazvala Uprava jedna od njih je dijelove tvornice u Fremontu nazvala “zonom grabežljivaca”, a druge su pričale kako se osjećaju nesigurno kad su same s nadređenim muškarcima jer se suočavaju s brojnim seksističkim primjedbama. Neki su menadžeri tada bili iskreno iznenađeni, a jedan od njih je rekao da je takvo ponašanje neprihvatljivo, napominjući da je to zato što ima kćeri. Jedna od rijetkih menadžerica, koja je u međuvremenu napustila Teslu, izjavila je za Guardian da je cijelu raspravu smatrala “uvredljivom i ne treba imati kćeri da se to shvati”.

Na tom sastanku nije bio Musk, ali ubrzo nakon toga je tvrtka pokrenula mehanizam saniranja štete. Pa je tako Guardian dobio mail u kojem se u potpunosti opovrgava bilo kakva rasprava o spolnom zlostavljanju. “Zaposlenici su postavljali pitanja izvršnim direktorima, iznosili svoja iskustva, pozitivna i negativna, dok su drugi pričali o stvarima za koje vjeruju da Tesla radi ispravno, a neki su iznosili i prijedloge.” Što se tiče “zone grabežljivaca”, kompanija je izjavila kako su nakon te izjave “svi u dvorani ostali zapanjeni jer za to nikad nisu čuli”.

No, kasniji postupci nisu odgovarali tome što je navedeno u poruci. AJ Vandermeyden, koja je o svemu tome govorila za medije, u svibnju je pozvana u Odjel za ljudske resurse u koji je nedugo prije toga došla nova šefica, Gaby Toledano. Umjesto da razgovaraju o izjednačavanju plaća muških i ženskih zaposlenika, Toledano ju je doslovce šokirala: ponudila joj je da sama da otkaz, dobije otpremninu i napusti tvrtku. Ako to ne učini, tada će joj ona odmah dati otkaz i već sutra se neće smjeti pojaviti na poslu. To je bio prvi posao koji je Toledano obavila za Teslu. Da bude jasnije, rekla joj je: “Možeš ovo završiti sada ili će to biti sudski spor koji će trajati godinama”. Pametnome više nego dosta.

Pozitivan duh

AJ Vandermeyden je odbila i još nije došla po svoje stvari u tvrtku. Iz tvrtke Tesla su poručili da razgovor uopće nije tako tekao, nego su njih dvije “razgovarale u pozitivnom duhu i izrazile uzajamnu podršku”. A kad je riječ o otkazu, tvrtka je objavila da je “Vandermeyden imala poseban tretman i prilike za napredovanje koje nisu bile utemeljene na njezinim kvalifikacijama, što je negativno utjecalo na kvalificiranije pojedince”. Zatim se dodaje da je njezino ponašanje bilo negativno i obmanjujuće te da je “lažno napadala” Teslu u medijima. “Nemoguće je vjerovati nekome tko se tako ponašao”, zaključuje se.

A nakon toga se oglasio i sam Musk u mailu zaposlenicima. Počeo se žaliti da je kompanija stalno pod sitnozorom i zato zaposlenici moraju raditi više i brže od konkurencije. “Ako ste dio manje zastupljene skupine, to vam ne daje slobodu da sami budete budala”, napisao je Musk u 2.29 ujutro. Jasno, tvrtka je odbacila tezu da je taj mail poslan zbog slučaja AJ Vandermeyden.

No, Tesla nije jedina tvrtka Silicijske doline u kojoj je spolno zlostavljanje postalo općeprihvaćena praksa. Prije nekoliko dana je Dave McClure, jedan od osnivača 500 Startups, morao otići nakon što je više žena tvrdilo da im je prilazio na neželjeni način dok su tražile posao ili sredstva. Justin Caldbeck je zbog toga napustio tvrtku Binary Capital, a ne treba zaboraviti da je i Travis Kalanick, bivši čelnik Ubera, napustio taj položaj zbog niza pritužbi vezanih uz spolno zlostavljanje i diskriminaciju u tvrtki. The New York Times je takvu praksu pokušao objasniti time da su većina ulagača i poduzetnika u Silicijskoj dolini muškarci, od kojih su mnogi postali svjetske ikone.

Odmah je zgrabi

Poneseni takvim statusom, jednostavno su počeli tretirati žene pa, recimo, kako je to opisao još predsjednički kandidat Donald Trump: “Kad si slavan, smiješ sve, odmah je primi za međunožje”. Jedan od bivših inženjera u Facebooku rekao je da kompanije i muški zaposlenici svjesno grade takvu kulturu.

Muškarcima 58, a ženama samo 1,5 milijardi dolara za ulaganja

Cijeli model Silicijske doline počeli su muškarci, od Billa Gatesa, Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka. U toj brzorastućoj industriji žena na početku gotovo i nije bilo. I sada su malobrojnije, manje od 20 posto izvršnih pozicija drže žene.

Kad je riječ o poduzetnicama, one su prošle godine dobile samo 1,5 milijardi dolara za svoje poslovne ideje, a muškarci su od investitora pokupili 58,2 milijarde. Preciznije, samo 359 kompanija koje su osnovale žene bilo je ulagačima prihvatljivo za investicije, u usporedbi s čak 5839 tvrtki koje vode muškarci. Samo 16 puta više.

Treba li tome uopće dodati da većinu investicijskih tvrtki vode muškarci, a da su žene prema svim istraživanjima bitno opreznije kad je riječ o riziku od muškaraca?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:40