RANJENO NJIH 78

STRAVIČAN VIDEO Južnoafrička policija ubila 34 rudara koji su štrajkali tražeći veće plaće: 'Postupili smo u samoobrani!'

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traže bitno povećanje plaća
 AP

NOVO 15:28 - Policajci koji su u četvrtak pucali u rudare okupljene u Marikani, na sjeveru Južnoafričke Republike, postupili su u legitimnoj obrani, rekla je u petak ravnateljica nacionalne policije iznoseći službeni podatak o 34 ubijena rudara i 78 ranjenih.

"Skupina štrajkaša navalila je na policiju, pucajući iz vatrenog oružja i mašući opasnim oružjem. Policija se povukla i morala je upotrijebiti najveću moguću silu kako bi se zaštitila", rekla je Riah Phiyega na tiskovnoj konferenciji.

"Poginule su ukupno 34 osobe, a više od 78 je ranjeno. Uhićeno je 259 osoba iz različitih razloga, od remećenja javnog reda i mira, preko ubojstva i pokušaja ubojstva do neovlašenog okupljanja i posjedovanja opasnog oružja", dodala je.

Ovo je prvi službeni podatak otkako se u četvrtak poslijepodne dogodila pucnjava. Sindikalni izvor je u petak ujutro izvijestio o 36 mrtvih.

Policija je, želeći opravdati svoj postupak, pokazala videosnimku na kojoj se vidi kako redarstvene snage pokušavaju rastjerati rudare razgovarajući s njima, a zatim i uporabom raznih sredstava, pa tako i suzavca, vodenih šmrkova, šok granata i gumenih metaka.

"Policija je počela uporabom najmanje moguće sile, sukladno našoj politici i zakonu. Tek kada se to pokazalo nedovoljno upotrijebili smo drugu mogućnost. Iskreno mislim, mi mislimo, da je to bilo opravdano. Nismo htjeli da bilo tko pogine", dodala je.

------------------------------------------------

12:13 - U najkrvavijoj sigurnosnoj operaciji od završetka vladavine bijelaca u Južnoafričkoj Republici policija je ubila više do 30 rudara, koji su štrajkali, a mediji su u petak prenijeli snimke pokolja i podsjetili na rasističku prošlost te zemlje.

Novinski naslovi su vrištali "Krvoproliće", "Polje smrti" i "Pokolj u rudniku" i bili su popraćeni fotografijama do zuba naoružanih policijskih časnika, bijelaca i crnaca, koji prolaze pored krvavih tijela crnaca koja leže u prašini.

Na YouTubeu je objavljena video snimka koja zorno prikazuje policijsku brutalnost.

Novine Sowetan pitaju se u uvodniku je li se išta promijenilo od 1994. kada je Nelson Mandela okončao tri stoljeća dominacije bijelaca i postao prvim crnim predsjednikom JAR-a. "To se i prije događalo u ovoj zemlji gdje je režim apartheida tretirao crnce kao objekte", pišu novine.

Iako su rudari u Marikani tražili ogromni rast plaća, glavni problem leži u sukobu dvaju rudarskih sindikata - novog AMCU-a i NUM-a, koji je bliski saveznik vladajuće stranke ANC i dominira već 25 godina.

Neovisni politički analitičar Nic Borain rekao je da su NUM-u ti štrajkaši predstavljali prijetnju.

Predsjednik JAR-a Jacob Zuma izjavio je da je "šokiran i zaprepašten" tim nasiljem, ali nije komentirao ponašanje policije.

-------------------------------------------------------

10:08 JOHANNESBURG - Trideset šest ljudi je ubijeno kada je policija otvorila vatru na naoružane rudare u štrajku kod rudnika platine Lonmin de Marikana, prema podacima sindikata rudara.

Glavni tajnik tog sindikata je na radiju rekao da raspolažu podacima o 36 mrtvih. Prema prethodnim podacima ubijeno je 30 ljudi. Nakon više od 12 sati šutnje, oglasio se ministar unutarnjih poslova Nanthi Mthethwa je rekao da ima puno ranjenih i da se povećava broj smrtno stradalih.

Od nedjelje nekoliko stotina rudara štrajkaša traže bitno povećanje plaća.

Policija je u četvrtak poslijepodne otvorila vatru na skupinu rudara naoružanih mačetama i šipkama koji su se odbili razići nakon što su odbili ultimatum uprave rudnika da se vrate u rudnik pod prijetnjom otkaza.

Prema pisanju lokalnih medija, do zuba naoružana policija s oklopnim vozilima podizala je žičanu ogradu, a u jednom trenutku policajce je opkolilo oko 3.000 rudara. Policija je otvorila vatru iz strojnica nakon što je na njih nasrnula skupina muškaraca.

Policija je priopćila da su nakon nekoliko dana pregovaranja propali pregovori s čelnicima sindikata rudara i građevinara (AMCU) te im nije preostalo ništa drugo nego da prosvjednike rastjeraju silom.

Rudnik Marikana se nalazi oko 100 kilometara sjeverozapadno od Johannesburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:04