PORAST KRIMINALA NAKON BREXITA

STRAVIČNA NAVALA RASIZMA U Britaniji napadaju penzionere, novinare, mesare, pa čak i Šveđane

VIDEO: EKSPLOZIJA RASIZMA I KSENOFOBIJE U Velikoj Britaniji napadaju penzionere, novinare, mesare, pa čak i Šveđane: 'Odj*** iz naše zemlje!'

Engleska policija objavila je da je referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske Unije doveo do eksplozije rasizma i ksenofobije na Otoku. U samo tjedan dana zabilježeno je peterostruko više incidenata nego što je uobičajeno. Podneseno je čak 331 prijava u zadnjih sedam dana, a prije toga prosjek je bio oko 63 tjedno.

I prije Brexita postajala je bojazan da će referendum dati zamah ekstremnoj desnici, ali baš nitko u Britaniji nije očekivao da će ulice diljem zemlje postati poprište vrijeđanja i napadanja migranata.

Policija je kao primjer navela dijenjenje islamofobnih i rasističkih letaka u Birminghamu i Zapadnom Yorkshiru, telefonske prijetnje penzionerima s Kariba koji su okupljaju u jednom centru u Manchesteru, napad na novinarku BBC-a na sjeverozapadu Engleske...

Engleska policija poziva sve da se uključe u zaustavljanju nasilja, a u akciju se uključila i Crkva.

- Ovo je festival mržnje koji će itekako imati odjeka u svijetu. Ovo što se događa je samo podsjetnik da sjeme fašizma koje je davno posijano može izrasti u otrovno voće - rekla je Arun Arora, glasnogovornica Crkve.

Ovog tjedna najgori incident se dogodio u Manchesteru kada je jedan telefonski poziv natjerao u bijeg 20-ak penzionera, od kojih su neki bili u invalidskim kolicima. Jedini 'grijeh' vremešnog društva je taj da su svi rođeni na Karibima i u Africi i da se okupljaju u jednom centru gdje im se pomaže.

- Javila sam se na telefon. Poručeno mi je da ćemo svi naj**** - rekla je šokirana direktorica kluba Dorothy Evans.

- Svi smo se jako uplašili. Mi pomažemo ljudima bez obzira na rasu i podrijetlo. Ovdje ima puno slijepih, nepokretnih i bolesnih, tako da smo zaključili da je najbolje centar na neko vrijeme zatvoriti.

I reporterka BBC-a Trish Adudu upoznala je kako izgleda biti stranac u vlastitoj zemlji. Za vrijeme javljanja uživo iz Coventryja pokraj nje je prošao biciklist i usput je izvrijeđao i poručio 'da se vrati kući'.

- Ovo što se danas događa pod hitno treba stati. Moramo svi zajedno raditi da ugasimo ovu eksploziju rasizma. Pazite, ako obični biciklist u prolazu može biti tako zao, možemo samo zamisliti što se još sve može dogoditi. Netko će stradati - rekla je Adudu.

Istog dana u Walsallu je molotovljevim koktelima napadnut jedan muslimanski mesar u Walsallu, a da napadači ne biraju koga će maltretirati dokazuje jedan slučaj iz Yorka. Naime, tamo je nasred ceste napadnuta - Šveđanka! Žena je hodala gradom sa svoje dvoje maloljetne djece, kada joj se divljak unio u lice i rekao da 'odj*** kući!'.

U policiju su očajni zbog broja prijava, ali bez obzira na količinu posla, i dalje potičju ljude da prijavljuju rasiste.

- Ovakve stvari ne smijemo tolerirati. Prijavite rasiste i pobrinite se da se suoče sa zakonima naše zemlje - rekao je Adam Thomson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:25