BRAT MINISTRICE PONUDIO

STVARNI PLAN CIA-e ZA AFGANISTAN? 'S 5000 plaćenika brzo ćemo uvesti mir i red'

 
 Getty Images

Erik Prince, najpoznatiji vojni kontraktor na svijetu, bivši vlasnik zloglasne tvrtke Blackwater koja je u Iraku optužena i osuđena zbog masakra civila, predložio je američkoj vladi da u Afganistan pošalje plaćenike da “srede situaciju”.

Jedva 10 milijardi

Financial Times je vidio dokument u kojem je Prince iznio Bijeloj kući dvogodišnji plan prema kojemu bi u zemlju poslao 5000 plaćenika te do 100 zrakoplova, a ukupni trošak američkog angažmana u Afganistanu smanjio bi na najviše deset milijardi dolara godišnje. Prince, čija je starija sestra američka ministrica obrazovanja Betsy DeVos, Washingtonu je poručio da su plaćenici ključ žele li preokrenuti lošu situaciju na terenu.

“Tko zaista upravlja Afganistanom? Nitko. Riječ je o izuzetno fragmentiranom terenu. Slali smo tamo i do 140.000 vojnika, u ovom trenutku trošimo cijeli britanski obrambeni proračun samo na Afganistan, a ipak gubimo”, objasnio je Prince, bivši Navy SEAL, u razgovoru za CNN. Stoga predlaže imenovanje “potkralja” koji bi izvještavao SAD o događajima na terenu. Trenutačno rat u Afganistanu, istaknuo je Prince, košta SAD 45 milijardi dolara, a iduće godine trebat će “ubaciti” još pet milijardi. No, ne ako se bude slušalo njega. “Pentagon bi ostatak novca mogao iskoristiti da se resetira”, istaknuo je Prince.

Strategija

O tome tek trebaju vijećati brojni bivši i sadašnji generali kojima se Trump okružio. General James Mattis, veteran iz Afganistana i Iraka, aktualni ministar obrane, nedavno je izjavio kako je njegov tim “blizu dovršetka tzv. Strategije za južnu Aziju” u koju spada i Afganistan. Najvažnija odluka ticala se toga hoće li SAD u tu zemlju poslati dodatne vojnike: to je najdulji rat koji je Amerika vodila u povijesti. Središnja vlada drži pod kontrolom oko 60 posto teritorija. Ostatak je u rukama pripadnika tzv. Islamske države, sve snažnijih talibana te oko 20 pobunjeničkih organizacija koje operiraju u zemlji.

Mnogi u američkoj administraciji smatraju da dodatni vojnici neće popraviti situaciju u afganistanskoj vojsci koja je prema svim dosadašnjim strategijama već trebala biti sposobna nositi se s talibanima i osigurati sigurnost zemlje. No, pokazala se vrlo neučinkovita i loša.

Nove snage

Mattis možda odlučuje o strategiji - vjeruje se da nije sklon plaćenicima - te kao general čiji je ratni nadimak “Mad Dog” (Ludi pas) ima velik ugled kod glavnog stanara Bijele kuće koji nikad nije obukao vojnu uniformu, iako je dobio više poziva za Vijetnam. No, Trump je kao vrhovni vojni zapovjednik taj koji treba staviti svoj potpis na bilo koju odluku. Prema svim izvješćima, Trump se protivi slanju novih snaga.

Šef CIA-e Mike Pompeo posjetio je, piše Business Insider, Afganistan kako bi provjerio mogućnost implementacije Princeova prijedloga. Prince u javnosti oštro kritizira dosadašnju strategiju i činjenicu da je u 15 godina promijenjeno 17 zapovjednika u Afganistanu. Američki vojnici koji dolaze u Afganistan vrlo su neiskusni i tamo služe kratko. Njegovi iskusni ljudi, tvrdi Prince, služili bi uz afganistanske vojnike dugoročno. Ne bi zamijenili 2000 američkih vojnika koji sudjeluju u borbi protiv terorizma, nego savjetnike NATO-a na čelu sa SAD-om.

Prince je jako dobro upoznat sa situacijom u Afganistanu. Njegova kompanija Blackwater od 1997. do 2010. za američku je vladu osiguravala ambasade, baze i slično. Ugovori su bili vrijedni dvije milijarde dolara, a dobar dio se odnosio na tajne operacije povezane s CIA-om. Nakon skandala i smrti 17 osoba na trgu u Bagdadu 2007., za koje su iračke vlasti tvrdile da su bile posve nepotrebne, nekoliko njegovih zaštitara je osuđeno za ubojstva civila, a Prince je prodao Blackwater koji je otada dva puta mijenjao ime.

Nema presuda

No, u slučaju suđenja zaštitarima sklonima da prvo pucaju na Iračane, a onda postavljaju pitanja došlo je do preokreta. Prošli je tjedan američki federalni prizivni sud odbacio presude protiv četvorice bivših Blackwaterovih zaštitara i dao im blaže kazne. Prince je komentirao kako bi se ubuduće kontraktorima trebalo suditi na vojnim sudovima, a ne civilnim.

Prince je podržao Trumpa kao kandidata za predsjednika. U travnju je stavljen pod istragu o ruskom uplitanju u izbore, a FBI istražuje sastanak na Sejšelima na kojem se predstavio kao Trumpov neslužbeni predstavnik. On predlaže da se plaćenici rotiraju svakih 90 dana te da se vraćaju u isti bataljun nakon 60 dana odmora. Plaća bi im bila između 500 i 600 dolara na dan. Dio komentara pohvalio je učinkovitost i poslovni pristup te solucije, no mnogi se ne slažu s uvođenjem privatne vojske. “Otkad smo krenuli s konvencionalnim ratovanjem, svake smo godine u sve lošijoj poziciji”, tvrdi Prince. “Nakon 11. rujna nekoliko stotina specijalaca i agenata CIA-e zajedno sa zračnim snagama razbilo je talibane”.

Talibani tvrde da nisu napali civile s teroristima IS-a

Talibani negiraju izvješća da su zajedno s podružnicom tzv. Islamske države u Afganistanu i stranim plaćenicima napali izolirano mjesto na sjeveru zemlje u kojem su, prema riječima afganistanskih vlasti, ubijeni deseci lokalnih policajaca i civila. Talibani tvrde da je cilj takvih informacija naštetiti njihovu ugledu i diskreditirati ih. Naime, za njih je IS neprijateljska sila. No, afganistanski dužnosnici tvrde da je oko 600 militanata, među kojima su bili i talibani i pripadnici IS-a, pregazilo selo Mirza Olang u sjevernoj pokrajini Sar-e Pul u subotu. I prije se govorilo da talibani koriste strane plaćenike, ali to još nije potvrđeno. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:24