NEOBIČNO, ALI LEGALNO

SUD PRIZNAO NEPOSLANU SMS PORUKU MRTVOG ČOVJEKA KAO NJEGOVU OPORUKU Nevjerojatan slučaj: Evo što je napisao, a nikad nije poslao

Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Australski je sud prihvatio neposlanu skicu SMS poruke na mobitelu mrtvog čovjeka kao službenu oporuku, piše BBC. Naime, muškarac star 55 godina napisao je poruku u kojoj stoji da "sve što ima" daje bratu i nećaku te ju je planirao poslati svome bratu.

Ta neposlana poruka pronađena je u skicama na muškarčevom mobitelu nakon što se prošle godine ubio.

Vrhovni sud Brisbanea odlučio je da je muškarac zbog načina na koji je poruka sročena htio da taj SMS služi kao njegova oporuka.

Muškarac je u poruci napisao i kako se može ostvariti pristup njegovom bankovnom računu te gdje je u svojoj kući sakrio određenu svotu novca. "Stavite moj pepeo u stražnji vrt", napisao je u poruci. "Nešto novca imate iza televizora, a nešto u banci."

Prema pisanju ABC Newsa, muškarčeva se supruga prijavila za upravljanje njegovom imovinom te je ustvrdila da je SMS poruka ne može smatrati valjanom oporukom jer nikad nije poslana.

Inače, da bi oporuka u australskoj saveznoj državi Queensland bila valjana, mora biti napisana i moraju je potpisati dva svjedoka.

Sutkinja Susan Brown rekla je da je način na koji je poruka napisana, a u kojoj su posljednje dvije riječi bile "moja oporuka", pokazao da je muškarac htio da posluži kao njegova oporuka.

"Referiranje na svoj dom, dodjeljivanje novaca u svojstvu prihoda i preciziranje da osoba koja se prijavila za upravljanje imovinom pokojnika ima uzeti svoje stvari sugerira da je bio svjestan prirode i veličine svoje ostavštine, koja je bila relativno mala", rekla je Brown.

Sutkinja je dodala da neformalna priroda poruke ne umanjuje činjenicu da je muškarac htio da se po njoj postupi, pogotovo zato jer je stvorena u trenutku kada je pokojnik razmišljao o smrti.

Savezna država Queensland nakon promjene zakona 2006. godine u svojstvu oporuke prihvaća i neformalnije dokumente.

Tako je 2013. godine sud kao oporuku prihvatio DVD na kojem je pisalo "moja oporuka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:51